logo

12 Sep 2022

RUSKI EKSPERT O ZADNJIM DEŠAVANJIMA NA FRONTU...

clock 12 Sep 2022

sivkov_nn.webp

Dešavanja tokom prethodna tri dana na „harkovskom frontu“ osokolila su Kijev i njegove zapadne nalogodavce i sponzore i otvorila prostor i za pitanja tipa – da li je ruska vojska pred svojim prvim značajnijim porazom?
Ministarstvo odbrane RF je saopštilo da je tokom ta tri protekla dana obavilo predislokaciju i pregrupisanje svojih snaga oko Balakleje, Kupjanska i Izjuma.

Vojno-civilna administracija dela Harkovske oblasti koji je pod kontrolom ruske vojske pozvala je građane pomenutih gradova, naročito Izjuma, da napuste svoje kuće i stanova.

Da li ruska vojska uzmiče pred dobro organizovanom ukrajinskom ofanzivom i jačim snagama protivnika ili Ukre „navlači na sebe“ i izvodi ih sa utvrđenih položaja na otvoreni prostor radi lakšeg opkoljavanja i uništavanja?

Da se radi o dobro isplaniranom uvlačenju ukrajinskih snaga u zamku – uveren je vojni ekspert Konstantin Sivkov, potpredsednik moskovske Akademije raketnih i artiljerijskih nauka:

– Naše Ministarstvo odbrane sprovelo je čitav niz mera kojima je uvelo u zabludu Oružane snage Ukrajine, stvorivši im iluziju da u Harkovskoj oblasti imamo slabu odbranu i da nas je navodno zatekla nespremne ukrajinska ofanziva usmerena na Balakleju i Izjum.

Sada je glavni zadatak naneti poraz ukrajinskoj grupaciji koja nastupa.

– Naša vojska je znala da Ukrajina sprema ofanzivu, pa se sada trupe pregrupišu radi uništenja grupacija Oružanih snaga Ukrajine skoncentrisanih u regionu Balakleje i Izjuma. Tamo nema utvrđenih područja, pa će zadatak uništenja najspremnijih ukrajinskih jedinica biti rešen prilično uspešno. To će potrajati još nekoliko dana, naglašava Sivkov.

On navodi da je ruska vojska tokom protekla tri dana uništila više od 2 hiljade ukrajinskih i inostranih boraca, kao i preko stotinu jedinica oklopne tehnike i artiljerije:

– Oružane snage Ukrajine trpe velike dnevne gubitke. Sada je glavni zadatak naneti poraz nadirućim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, lišiti ih potencijala, odnosno naoružanja. To će biti utoliko lakše što ukrajinske snage koje napadaju nisu u gradovima i utvrđenim područjima, već na otvorenim prostorima. Oružane snage Ukrajine teško da imaju snagu i naoružanje za efikasnu odbranu.Portparol Ministarstva odbrane RF, general-potpukovnik Igor Konašenkov, izjavio je da su pregrupisanja oko Balakleje i Izjuma izvedena sa „odvlačenjem pažnje protivnika“.

Sivkov tim povodom naglašava da je sve izvedeno tako da udarne trupe Ukrajine budu izvučene iz svojih utvrđenih područja:

„Da su jedinice koje sada napadaju ostale u Slavjansku i(li) Kramatorsku – koliko bi nam vremena trebalo da ih samo isteramo odatle? A sada su nam kao na dlanu. Radi toga je bio preduzet čitav niz mera da se neprijatelj dovede u zabludu, stvorena mu je iluzija da imamo slabu odbranu na harkovskom frontu i da ne znamo šta Kijev sprema. Neprijatelj je bio u zabludi i o lokaciji i o dejstvima naših snaga“.

U neuspeloj ofanzivi na „južnom (hersonskom) frontu“ – Ukrajinci su za deset dana borbi imali oko 4 000 ubijenih i do 10 000 ranjenih.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati