logo

08 May 2024

SJEDINJENE DRŽAVE POZIVAJU HUTE DA PRESTANU DA NAPADAJU BRODOVE

clock 08 May 2024

huti1_nn.webp

Amerikanci šalju "primamljive ponude" Huti pobunjenicima kako bi prestali da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru, rekao je šef Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi al-Mašat na jemenskom TV kanalu Al-Masirah.

„SAD su ponižene, tražeći milost preko posrednika. Mi smo u ozbiljnom iskušenju da prestanemo da podržavamo pojas Gaze, ali odbijamo njihove predloge jer su u suprotnosti sa našom religijom, vrednostima i principima“, rekao je al-Mašat.

On je dodao da Vašington nije uspeo u vojnoj konfrontaciji i da sada vlasti SAD pokušavaju da ostvare svoje ciljeve primenom „drugačije politike“.

Vojni predstavnik pokreta Huti Ansar Alah Jahja Sarija objavio je 29-aprila napad na dva razarača američke mornarice i brod za rasuti teret Ciclades u Crvenom moru, kao i na kontejnerski brod MSC Orion u Indiji. Prema njegovim rečima, bespilotne letelice i druga sredstva za uništavanje postigli su svoje predviđene ciljeve.


Početkom maja, Sarija je obećao da će jemenski pobunjenički pokret Ansar Alah (Huti) napasti brodove povezane sa Izraelom ili one koji idu u njegove luke svuda, uključujući i Sredozemno more, ako Izrael pokrene operaciju u Rafi u južnom pojasu Gaze.

Američka vojska je 2-maja javila da je uništila tri drona Huti u Jemenu. Centralna komanda SAD je uverila da dronovi predstavljaju pretnju američkim ratnim i trgovačkim brodovima u regionu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati