logo

19 Jul 2024

HUTI PREUZELI ODGOVORNOST ZA BOMBAŠKI NAPAD U TEL AVIVU

clock 19 Jul 2024

huti1_nn.webp

Oružane snage Jemena preuzele su odgovornost za napad dronom na Tel Aviv, rekao je portparol Huta Jahja Sari, uz obećanje da će uskoro biti objavljeno važno saopštenje. On je ovo napisao na zvaničnom Telegram kanalu. Takođe je postalo poznato da je jedna osoba preminula od posledica eksplozije.

Pre toga je pres služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) saopštila da je uzrok eksplozije u Tel Avivu pad „vazdušne mete“.

Ranije se saznalo da se snažna eksplozija dogodila na raskrsnici ulica Ben Jehuda i Šalom Alejhema u Tel Avivu.

Stanovnici koji žive u blizini rekli su da im je udarni talas raznio prozorska stakla. Hitna pomoć je saopštila da su 37-godišnji muškarac i 25-godišnja žena lakše povređeni. Medicinsku pomoć je dobilo ukupno osam osoba.

Kako prenosi televizija Al Arabiya, SAD su presrele balističku raketu i tri bespilotne letelice koje su Huti lansirali na Izrael u noći 19-jula. Četvrta je uspela da odleti u Tel Aviv.

Prema preliminarnim informacijama model drona je Samad iranske proizvodnje. Domet ovog tipa drona je 1600 km. Izveštači javljaju da je dron eksplodirao „samo nekoliko desetina metara od strateški važnog objekta“ u Tel Avivu.

Najverovatnije da su Huti ciljali na ambasadu SAD.

Poznato je od ranije da jemenski pobunjenički pokret Huti Ansar Alah, u Crvenom moru i Adenskom zalivu, napada brodove koji imaju veze sa Izraelom. Vojni portparol pokreta Jahja Sarija naglasio je da će Huti nastaviti napade u Crvenom moru sve dok borbe u Pojasu Gaze ne prestanu.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN iz 1947-godine odredila je stvaranje dve države, Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati