logo

12 Jul 2024

NETANJAHU OBEĆAO DA ĆE SE BORITI U GAZI DO GORKOG KRAJA

clock 12 Jul 2024

netanyahu1_nn.webp

Izrael ne planira da okonča rat sa palestinskim pokretom Hamas dok ne ostvari sve svoje ciljeve, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Govor premijera prenela je pres služba Izraelskih odbrambenih snaga. On je obećao da će „rat trajati onoliko dugo koliko je potrebno” da pobedi izraelska vojska.

„Doći ćemo do pobedničkog kraja, nećemo završiti rat dok ne postignemo sve naše ciljeve: zbacivanje vlade Hamasa u Pojasu Gaze. Oslobađanje svih naših talaca, otklanjanje svih mogućih budućih pretnji, povratak stanovnika juga i severa kući“, naveo je Netanjahu na ceremoniji dodele diploma.

Netanjahu je takođe rekao da je „posvećen (zaključenju i primeni) sporazuma o oslobađanju otetih“ iz pojasa Gaze, ali je napomenuo da Hamas „nastavlja da se pridržava zahteva koji ugrožavaju bezbednost Izraela“.

Ranije je kabinet premijera saopštio da se grupa izraelskih predstavnika vratila iz Dohe nakon još jedne runde pregovora o mogućem prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju tamo zadržanih talaca. Odeljenje premijera je takođe potvrdilo predstojeću depešu još jedne grupe pregovarača u Kairo.


Rat između Izraela i Hamasa eskalirao je 7-oktobra 2023-godine. Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, više od 38 hiljada ljudi je poginulo u izraelskim udarima. Izraelsko ministarstvo odbrane je ove nedelje dozvolilo povlačenje trupa sa granice pojasa Gaze i Egipta. Kako navodi The Washington Post, strane u sukobu su uspele da se dogovore o svim ključnim pitanjima prve faze primirja.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati