logo

13 Jul 2024

HAMAS OD POSREDNIKA TRAŽIO PISMENE GARANCIJE DA IZRAEL NEĆE NASTAVITI SUKOB

clock 13 Jul 2024

hamas1_nn.webp

Hamas traži pismene garancije od posrednika da Izrael neće nastaviti neprijateljstva nakon oslobađanja prve grupe talaca, rekao je za AP Ahmed Abdul-Hadi, šef političke kancelarije te grupe u Libanu.

„Netanjahu može da zaustavi pregovore i nastavi agresiju. Želimo pisani dokument koji će garantovati nastavak pregovora kako bi se postiglo trajno primirje“, rekao je Abdul-Hadi.

On je potvrdio da su se strane zaista dogovorile o opštim uslovima sporazuma, ali Hamas želi da to rezultira potpunim prekidom sukoba, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao da svaki sporazum „mora omogućiti Izraelu da se vrati neprijateljstvima sve dok pošto ratni ciljevi nisu postignuti.

” Prethodno je američki predsednik Džo Bajden rekao da su strane uspele da se dogovore o opštim obrisima sporazuma o primirju.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je zamenik komandanta bataljona Hamasa Ajman Šveid poginuo u vazdušnom udaru u Gazi, prenosi The Times of Israel. Prema vojsci, on je bio umešan u događaje od 7-oktobra, a takođe je učestvovao u mnogim napadima na izraelsku vojsku u Gazi.

IDF je takođe saopštila da je pronašla Hamasov kontrolni centar i oružje u sedištu Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) u gradu Gaza. Ovaj štab nije korišćen nekoliko meseci. Ranije ove godine, izraelska vojska ga je pretražila i otkrila mrežu tunela Hamasa koji se proteže ispod njega.


Palestinska strana izveštava da je oko 40 mrtvih stanovnika pronađeno u dve oblasti grada Gaze nakon povlačenja izraelske vojske, a da bi još desetine tela moglo ostati ispod ruševina.

ID je izvestio o lansiranju nekoliko raketa iz Libana u severne regione Izraela. Kao odgovor, izraelski borbeni avioni napali su ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.

Jemenski Huti pobunjenici i Islamski otpor Iraka obavestili su Hamas da će zaustaviti napade na ciljeve povezane sa Izraelom ako bude postignut prekid vatre u Pojasu Gaze. Ranije ove nedelje, Hezbolah je dao istu izjavu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati