logo

09 May 2024

TEŠKE BORBE KOD STAROMJORSKOG, VELIKI GUBICI NA OBE STRANE

clock 09 May 2024

ruska-artiljerija4_nn.webp

Ruski izovori javljaju da se na Vremevskom pravcu nastavljaju teške krvave borbe kod Staromjorskog. Portal Pro Voiny izveštava da Oružane snage Rusije trpe gubitke tokom jednonedeljne ofanzive, ali i da beleže uspeh u ovom naselju.

Portal piše da sa terena vojnici javljaju o višesmernim dejstvima ruske pešadije i artiljerije i konstatuju ozbiljne gubitke od artiljerijske vatre od kasetne municije ukrajinskih oružanih snaga. Istovremeno, ruske snage su se učvrstile na južnoj periferiji Urožajnija, a protivnapadi OSU nisu bili uspešni.

Isti izvor je preneo da na pravcu Pokrovskog zapadno od Avdejevke, bočnim napadima ruske oružane snage nastavljaju prodor južno od Pervomajskog, presecajući ispupčenje fronta.

Konstatuje se da se zona kontrole ruskih trupa u ​​blizini sela na Očertinskoj izbočini širi, što je slučaj i sa kontrolisanom teritorijom u blizini istočne periferije Časov Jara. Na ovom delu Oružane snage Rusije pojačavaju pritisak sa severnog i južnog krila, piše Pro Voiny.

Uspostavljanje ruske kontrole nad Časovim Jarom omogućiće Moskvi da postigne mirno rešenje pod uslovima koji su nepovoljni za vladu Zelenskog. Bitka za grad može se pokazati kao jedna od najvažnijih, piše Dejvid Brenan, „diplomatski dopisnik” američkog magazina Newsweek.

Prema poslednjim podacima Instituta za proučavanje rata (ISV), ruske trupe su poslednjih dana nastavile ofanzivna dejstva u pravcu Časovog Jara.

U martu je istraživački centar napisao da bi njegovo zauzimanje pružilo „ograničene, ali značajne operativne koristi“ ruskim snagama. Najnovija karta bojnog polja pokazala je višestruku rusku ofanzivu zapadno i severno od Artemovska (Bahmut).

Ruska vojska je napredovala u oblasti Veseli južno od Severska, izveštava Vojna Hronika. Navodi se da u ovom sektoru fronta, Oružane snage Ukrajine imaju iste probleme kao i svuda - retke rotacije i nedostatak rezervi. U publikaciji se takođe navodi da su uveče ruske trupe izvršile prodor u severoistočni deo Krasnogorovke i potisnule ukrajinske jedinice.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati