logo

11 May 2024

POČELA VELIKA RUSKA OFANZIVA NA HARKOV

clock 11 May 2024

ruska-vojska6_nn.webp

Posle izviđanja, masovnog artiljerijskog bombardovanja i vazdušnih udara, ruske trupe grupe „Sever“ su iz više pravaca napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov. O tome naširoko izveštavaju i ruski i ukrajinski vojno-politički resursi.

Prema dostupnim informacijama, borbe su počele da ključaju u oblastima sela Kudijevka, Goptovka, Strelečja, Krasnoje, Pilnaja, Borisovka i Gatišče“, pišu „Vojni dopisnici ruskog proleća“. U Ukrajini primećuju da „Rusi još nisu rasporedili svoje glavne snage“.

Dok situacija u ukrajinskim oružanim snagama nastavlja da se ubrzano pogoršava, ruske jedinice su nastavile ofanzivna dejstva kako na sektoru Harkov, tako i na sektoru Volčanski, preneo je portal Pro Voiny.

Portal pojašnjava da bi zauzimanjem Volčanska, ruske trupe stvorile pogodan mostobran za dalje kretanje napred u pozadinu grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska.

To bi ograničilo rezerve ukrajinskih snaga na ovom pravcu, a ruskim jedinicama istočno od Kupjanska bilo bi lakše da napadaju u svojim sektorima.

Trenutna situacija u blizini Volčanska izgleda alarmantno za Oružane snage Ukrajine, pošto su do juče ruske snage zauzele naselje Zibino. Volčansk bi uskoro mogao biti na udaru i ukrajinske oružane snage će morati da ga napuste da ne bi bile opkoljene, piše Pro Voiny.

Posle naleta isturenih jurišnih odreda Oružanih snaga Rusije na teritoriju Harkovske oblasti, Oružane snage Ukrajine objavile su prebacivanje rezervi na oživljeni deo fronta Severnog vojnog okruga. Odmah nakon toga, komanda Oružanih snaga Ukrajine je saopštila da Časov Jar, na koji su Oružane snage Rusije aktivno jurišale, nije od odlučujućeg značaja.

Šef ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija Andrej Kovalenko je saopštio da će glavni udar Oružanih snaga Rusije biće zadat u Donjeckoj oblasti: Časov Jar, Pokrovsk, Kurahovo. Istovremeno, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk rekao je da Časov Jar nije „odlučan”.

Slične izjave dali su i predstavnici Oružanih snaga Ukrajine pre pada Bahmuta i Avdijevke.

Oni sugerišu da ukrajinska vojska nema dovoljno resursa da zapuši sve rupe na liniji fronta. Verovatno će neke jedinice iz pravca Bahmuta biti prebačene na Harkovski pravac. Otuda i govor o malom značaju Časova Jara.

Komandant bataljona jurišnih dronova 92-zasebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Jurij Fedorenko rekao je za France info da se ukrajinska vojska suočava sa teškim periodom u naredna dva meseca usred ofanzive ruske vojske u zoni specijalnih operacija. Po njegovom mišljenju, pojačaće se intenzitet sukoba na frontu.

Ukrajinski borci trenutno pokušavaju da zaustave Oružane snage Rusije u blizini strateški važnog grada Časov Jar, istakli su novinari. Međutim, ukrajinske oružane snage pate od nedostatka ljudstva i naoružanja, rezimirali su autori članka.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati