logo

12 May 2024

RUSKA VOJSKA RAZBILA UKRAJINSKE ORUŽANE SNAGE KOD HARKOVA

clock 12 May 2024

osu35_nn.webp

Situacija na pravcu Harkova nastavlja da se pogoršava za Oružane snage Ukrajine. Do večeri su jedinice OSU isterane iz severnog dela Volčanska preko reke i postoji velika verovatnoća da će sutra ovde ruske jedinice preći reku Volčanku i nastaviti ofanzivu, preneo je portal Pro Voiny.

"Istovremeno, jedinice Oružanih snaga Rusije konsoliduju svoje pozicije na zapadu u rejonu Lipcov, čijim severnim delom smo danas preuzeli kontrolu. Štaviše, ova dejstva su izuzetno značajna jer se pregrupisavanje jedinica 92 i 57-brigade na ovom pravcu završava i sutra je sasvim moguće da oni pokušaju da izvrše kontranapad na ruske jurišne jedinice koje su daleko napredovale", piše portal.

Oružane snage Ukrajine priznaju da se situacija na frontu Severnog vojnog okruga zakomplikovala.Do večeri 11-maja može se konstatovati da je posle gubitka 5 naselja tokom borbi 10-maja, danas OSU izgubio još 4-5 naselja na severu Harkovske oblasti. Ovo izveštava vojni ekspert Boris Rožin.

Prema Telegram kanalu „Vojna ruskog proleća“, grupa „Sever“ je oslobodila 110 kvadratnih kilometara. Broj zarobljenih pripadnika OSU je već premašio 50. Gubici Oružanih snaga Ukrajine se kreću u stotinama, konstatuje kanal.

Sada se vode intenzivne borbe u oblasti Glubokoe (Liptsi), kao i na periferiji Volčanska. Ruska avijacija i artiljerija su aktivno uključeni u ofanzivu. OSU se žali na bombardovanje uz pomoć FAB-a sa UMPC. Bliže noći je javljeno da su Oružane snage Ukrajine počele da povlače rezerve sa pravca Hersona i da ih šalju ka Harkovu, prenosi portal Bloknot.

U pravcu Artjomovskog, ruske snage napreduju južno od mikrookruga Kanala. U oblasti Stupki-Golubovskie-2, u zoni pristupa kanalu, proširena je kontrolna zona duž autoputa N-32 Bakhmut - Konstantinovka, prenela je Vojna Hronika.

U oblasti Adejevskog, šuma između Očeretina i Arhangelska je iskrčena i Kalinovski jaruge je uzeto pod kontrolu ruskih snaga. OSU izvodi spore kontranapade, bez uspeha. Na pravcu Orehovskog, jugozapadno od Novopokrovke, ruske jurišne jedinice zauzele su utvrđenje na raskrsnici puteva N-08, prema Orehovu, piše Vojna Hronika.

Ukrajinski UNIAN prenosi da u oblasti Harkova, Rusi pokušavaju da brzo izoluju područje neprijateljstava istočno od reke Siverski Donec i zauzmu Vovčansk. Prema Institutu za proučavanje rata, prema ruskoj komandi, ovo može da ugrozi ukrajinsku grupu u pravcu Kupjanska.

"Analitičari ISV-a imaju geolokacijske snimke od 11-maja, na kojima se vidi kako su Rusi uništili most preko brane Siverski Donec u Starom Saltovu (jugozapadno od Vovčanska), kao i udar na most preko reke Vovča, koji povezuje Tih i Vovchansk Khutori. Na ovaj način osvajači žele da izoluju vojnike Oružanih snaga Ukrajine, koji su dejstvovali sa obe strane vodenih površina, kako bi ih sprečili da podržavaju odbranu kod Vovčanska", piše UNIAN.

Isti izvor prenosi saopštenje Generalštab Oružanih snaga, da su u Harkovskoj oblasti napadi izvršeni u oblastima naselja Streleča, Krasne, Morohovec, Olijnikove, Lukjanci, Gatišće i Pletenovka. Prema DeepState-u, ruske trupe su zauzele šest naseljenih oblasti: Strileča, Pilne, Krasne, Borisovka, Ohircevo i Pletenovka.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati