logo

12 May 2024

BALKAN BI BIO BEZBEDAN DA SE NE PETLJAJU ZAPADNE ZEMALJE

clock 12 May 2024

dodik14_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Balkan da nije petljanja zapadnih zemalja bio bezbedan, ali da uprkos svemu smatra da neće uspeti destabilizovati region, prenela je novinska agencija SRNA.

U publikaciji se navodi da je Dodik istakao da Srpska ima izraženu političku volju da očuva stabilnost i mir, a da globalni procesi ubrzano vode do multipolarnog sveta u kojem Srpska treba da ima mesto.

"Sadašnja odbrana naših pozicija jeste pravljenje pozicije za to mesto.

Mi jesmo mali ali geografski izuzetno važni. I mi sada treba da se vodimo svojim interesima", rekao je Dodik za „Politiku“.

Na pitanje da li misli da je bezbednost Balkana ugrožena, o čemu ne priča samo Bošnjačko nacionalno veće već i Olaf Šolc, Dodik je upitao šta nemački kancelar ima s bezbednošću Balkana, navodeći da je to stvar balkanskih naroda.

"Da nije njihovih petljanja, bilo bi bezbedno. Šolcova vlada je dobila sotitnu milijardi evra za vojsku. Da vidimo hoće li je poslati u Ukrajinu ako su tako silni. Možda im Balkan treba kao mesto da se vježbaju.

No, stvari nisu kao pre i nisam siguran da će uspeti destabilizovati Balan", citira SRNA Dodika.

Naglasio je da će Srpska imati pameti da očuva mir, navodeći da mora da garantuje neprikosnovenu bezbednost za Bošnjake u Srpskoj što, ističe, misli veoma ozbiljno.

"A priča o perspektivama i odnosima Srpske i FBiH su nešto sasvim drugo. S ovima u Sarajevu nisam spreman da pravim BiH, jer je ta zemlja neodrživa. Stranci im serviraju priču i nagovaraju ih da nas zamajavaju dok ne vide da li će da nas napadnu, što im ne bih savetovao", zaključio je Dodik.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati