logo

13 May 2024

VODI SE BITKA ZA VOLČANSK, RUSKA VOJSKA OKRUŽUJE GRAD

clock 13 May 2024

ruska-artiljerija25_nn.webp

Na pravcu Harkova, u pravcu naselja Lipci ruske trupe su se ukopavale u sela Strelečje, Krasni, Pilni i Borisovka. Borbe se vode za sela Morohovec, Olejnikovo, Zelenoe. Ruske snage potiskuju OSU u oblasti Glubokoja. Tokom jutra, pod kontrolu Oružanih snaga RF došla je površina od oko 51 km2.

Oko Volčanska se trenutno vode najžešće bitke. Kako javljaju izvori obe sukobljene strane, u gradu su počele ulične borbe, dok ruske trupe okružuju grad, ukrajinska komanda, shvatajući njegovu stratešku važnost, ne štedi napore da ga zadrži.

Oružane snage Ukrajine su, u cilju pojačavanja jedinica 92 i 57-brigade iz rezervnog sastava (umesto jedinica 125-brigade TO koje su napustile svoje položaje), ovde koncentrisale i nekoliko bataljona Kraken-a, pokušavši da izvede kontranapade, sa ciljem odbacivanja ruskih isturenih jedinica na Harkovskom i Volčanskom sektoru, preneo je portal Pro Voiny.

Kako piše portal, to je primoralo rusku stranu da uvede rezerve u bitku, pa su svi ovi napadi odbijeni. Štaviše, ruske trupe su, uprkos žestokom otporu OSU, nastavile da vrše pritisak u oblasti Volčanska, gde su u toku gradske borbe.

Volčansk je opkoljen sa tri strane, ruski jurišnici još nisu ušli u grad, ali su specijalci Kraken i GUR već užurbano prebačeni tamo. Neposredno zapadno od Volčanska, ruska vojska nastavlja da napreduje duž linije sela Izbitskoje – Starica – Bugrovatka. Ruska vojska je na ovom području izbacila neprijatelja, vode se borbe za Burgovatku, javlja Vojna Hronika

Na pravcu Časov Jar borbe se nastavljaju na istočnoj periferiji grada. Ruske trupe postižu taktičke uspehe zapadno od Krasnoja. Ruske snage nastavljaju da zaobilaze ukrajinske položaje sa severne i južne strane predgrađa. U Kleščejevki su nastavljene jurišne operacije ruskih snaga, javlja Bloknot

Ukrajinski vojni analitičari su u panici i nastavljaju da izveštavaju o uspešnom napredovanju grupe trupa Sever, objavljujući nove mape teritorije koju su napustile ukrajinske oružane snage.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom obraćanju izjavio je da se teške borbe vode u oblasti Harkov, i da se situacija pogoršala u Volčansku, gde su već ušle jedinice Oružanih snaga Rusije.

„Nastavljaju se žestoke odbrambene borbe duž značajnog dela naše granične trake <...> Na periferiji grada Volčanska situacija je izuzetno teška“, rekao je Zelenski.

Zamenik Vrhovne rade (ukrajinski parlament) Jevgenij Ševčenko, pokušao je da predvidi dalja dejstva ruske vojske. Prema njegovim rečima, ruske trupe će napredovati u dva pravca: Prvi pravac Belgorodska oblast, Harkov - Dnjepropetrovsk, i drugi pravac Donjeck – Časov Jar – Dnjepropetrovsk.

Ševčenko smatra da na ovaj način ruske trupe žele da odseku dve velike grupe Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze na istoku i jugu. Dakle, Dnjepropetrovsk bi trebalo da postane „tačka kontakta“. Ukrajinski poslanik je upozorio da bi Oružane snage Rusije mogle da postignu strateški uspeh ukoliko mostove stave pod kontrolu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati