logo

13 May 2024

U BEOGRADU ODRŽAN SASTANAK VUČIĆEVE SUPRUGE I SUPRUGE ZELENSKOG

clock 13 May 2024

av-zelenski-supruge_nn.webp

Supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića Tamara primila je u nedelju u Beogradu suprugu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Elenu, prenela je agencija Tanjug. Prema pisanju medija, prve dame su prošetale prestonicom i učestvovale u potpisivanju sporazuma o saradnji.

U prisustvu supruga predsednika Srbije i Ukrajine, u rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između Univerziteta u Beogradu i Kijevskog nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“, kaže se u članku.

Napominje se da je sastanak održan u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Ukrajine. U pratnji prvih dama bili su šef Ministarstva spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i njegov ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba, kao i ambasador Ukrajine Vladimir Tolkač.

U okviru susreta, par je obišao gradsku biblioteku i prošetao Beogradskom tvrđavom. Kako su novinari primetili, audio vodič kroz istorijska mesta srpske prestonice dostupan je na ukrajinskom jeziku od aprila.


Ranije su ukrajinski mediji pisali da je Elena Zelenskaja propustila govor američkog predsednika Džoa Bajdena u Kongresu u martu zbog preklapanja u njenom rasporedu. Istovremeno, američke vlasti su zvanično pozvale prvu damu da prisustvuje događaju.

U decembru je Elena Zelenska pozvala Zapad da nastavi da podržava Ukrajinu. Prema njenim rečima, usporavanje tempa pomoći predstavlja smrtnu opasnost za zemlju.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati