logo

13 May 2024

SAD NISU PRESTALE DA ISPORUČUJU ORUŽJE IZRAELU

clock 13 May 2024

blinken4_nn.webp

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u intervjuu za CBS News rekao da SAD još nisu prestale da isporučuju Izrael preciznim oružjem, ali razmatraju ovu opciju. Državni sekretar je doveo u pitanje strategiju Izraela u Pojasu Gaze.

„Odgovor na ovo pitanje je ne“, rekao je Antoni Blinken upitan da pojasni da li će Sjedinjene Države prestati da isporučuju oružje Izraelu, pored 3.500 vazdušnih bombi, čiju je suspenziju Pentagon ranije potvrdio. Prema njegovim rečima, bombe velike snage su jedino oružje čije su isporuke obustavljene.

„Jasno smo stavili do znanja da ako Izrael pokrene vojnu operaciju velikih razmera u Rafi, nećemo snabdevati određene sisteme“, rekao je državni sekretar.

Entoni Blinken je rekao da SAD očekuju od Izraela plan da se osigura bezbednost civilnog stanovništva Rafe, kao i plan za delovanje Izraela u enklavi nakon završetka sukoba. Prema njegovim rečima, Izrael još nije obezbedio ni jedno ni drugo. Blinken je istovremeno sumnjao da bi Izrael bio u stanju da u potpunosti neutrališe pretnju palestinskog pokreta Hamas čak i ako izvrši operaciju u Rafi, pošto se sledbenici pokreta vraćaju u pojas Gaze.

U intervjuu za CNN američki predsednik Džo Bajden je 8-maja rekao da će isporuke oružja Izraelu biti obustavljene u slučaju kopnene operacije u Rafi.

Istog dana, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da su Sjedinjene Države obustavile isporuku „teške municije“ i da preispituju svoj plan za isporuku vojne pomoći Izraelu. Prema njegovim rečima, ova odluka je doneta zbog „događaja u Rafi“.

The New York Times izvestio je da su Sjedinjene Države odložile isporuke 1.800 bombi od 2.000 funti i 1.700 bombi od 500 funti. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je 10-maja rekao da će Izrael nastaviti da se bori protiv Hamasa sam.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati