logo

14 May 2024

RUSKE TRUPE ZAUZELE TREĆINU TERITORIJE VOLČANSKA

clock 14 May 2024

ruska-artiljerija27_nn.webp

Ruska vojska razvija ofanzivu kod Harkova. Oružane snage Ukrajine povlače jedinice iz drugih pravaca u to područje, pokušavajući da uspore napredovanje ruskih trupa.

Ruske trupe zauzele su trećinu teritorija Volčanska severno od reke Volčje koja deli grad i istočno od Soborne ulice skoro je u potpunosti došla pod kontrolu ruskih snaga. Vojnici Oružanih snaga Rusije probili su se do centralnih ulica grada. OSU i dalje pod kontrolom ima zgrade na jugu u kojima održava odbranu, preneo je portal Bloknot.

Generalno, ruska armija vodi ofanzivu na širokom frontu koji se proteže do 60 km. Proteklih dana ruske trupe su oslobodile 13 sela na površini od 260 kvadratnih kilometara, a u sivoj zoni se čisti i zauzima čak više od 50 kvadratnih kilometara, piše portal.

Telegram kanal „Ribar“ piše da „ruske oružane snage rade težak posao, pokušavajući da savladaju utvrđena područja neprijatelja. Oružane snage Ukrajine nastavljaju da aktivno koriste FPV bespilotne letelice i helikoptere sa padovima, koji nanose značajnu štetu jedinicama koje napreduju“.

Na osnovu situacije u harkovskom pravcu. Danas, kao rezultat uspešne ofanzive, ruske trupe su uspele da se sretnu na pola puta i ujedine se u jedinstvenu udarnu snagu, prenosi Pro Voiny

"U Sumskoj oblasti najavljena je evakuacija dva grada – Belopolje i Vorožba. Tu je pre toga ozbiljno radila ruska artiljerija. Otprilike isto kao pre nedelju dana u Volčanskoj oblasti", piše Pro Voiny.

Isti izvor izveštava da na pravcu Časovog Jara, na severoistoku mikrookruga, ruski padobranci artiljerijom pokrivaju položaje Oružanih snaga Ukrajine, nakon čega napadaju u malim jurišnim grupama, čisteći teritoriju. Ruske trupe su uspele da potisnu OSU iz područja između trakta Dolgoe-2 i minobacača Golubovskie-2, a takođe su napredovale u jugoistočnom delu trakta Dolgoe-2.

U oblasti Kleščejevke, garnizon Oružanih snaga Ukrajine trpi sve veće gubitke, to je zbog činjenice da su ruske snage preuzele kontrolu nad delom puta snabdevanja OSU od Časova Jara do Ivanovskog i na vrhovima su ostali samo šljunkoviti putevi za snabdevanje oružjem i rotacije.

Analitičari DeepState-a na svom Telegram kanalu, podelili su informaciju da su ruske trupe zauzele selo Lukjanci (regija Harkov). Prema njihovim informacijama, ruske formacije napreduju i na drugim tačkama fronta, posebno u regionu Donjecka.

U objavi dodaju da su ruske snage u poslednje vreme pojačale ofanzivna dejstva na teritoriji Harkovske oblasti. Analitičar Bilda Julian Ropke je 13-maja tvrdio da su Rusi uspeli da zauzmu najmanje 10 sela u poslednja tri dana. Predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je odbrana u oblasti Harkova već ojačana i da ukrajinski branioci kreću u kontranapade, prenosi ukrajinski UNIAN

Telegram kanal „Dva majora“ navodi da su „dolazeće ukrajinske rezerve u velikom broju zarobljene“.

Prema analitičarima Američkog instituta za proučavanje rata (ISV), čini se da je neprijatelju prioritet brzo stvaranje „tampon zone” duž granice, a ne stvaranje uslova za dublji prodor na sever Harkova.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati