logo

14 May 2024

MEDIJI NAJAVILI SKORI POČETAK IZRAELSKE VOJNE OPERACIJE U RAFI

clock 14 May 2024

izraelska-vojska16_nn.webp

Izraelske odbrambene snage (IDF) prikupile su dovoljno snaga i rezervi na granici grada Rafa u južnom pojasu Gaze da pokrenu veliku vojnu operaciju u narednim danima. Pozivajući se na izvore u administraciji predsednika SAD, CNN je ovo izvestio 13-maja.

„Administracija Džoa Bajdena je ocenila da je Izrael prikupio dovoljno snaga na periferiji Rafe da pokrene invaziju punog razmera u narednim danima“, navodi se u materijalu.

Istovremeno, Bela kuća nije sasvim sigurna da li je komanda izraelskih oružanih snaga donela konačnu odluku o takvom koraku koji bi prekršio poziv Bajdena da se uzdrži od napada na Rafu.

Moguća odluka IDF-a da pokrene vojnu operaciju značila bi da Izrael prkosi višemesečnim upozorenjima SAD da ne napada na gusto naseljeni grad.

Prema izvoru, Bajden je više puta jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Države obustaviti dodatne isporuke oružja Izraelu ako se donese odluka o pokretanju operacije u Rafi. Napominje se da Izrael nije preduzeo nikakve mere da pripremi infrastrukturu neophodnu za pružanje humanitarne i medicinske pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

Pored toga, kako se sukob u Pojasu Gaze nastavlja osmi mesec, Sjedinjene Države sve više dovode u pitanje pristup Izraela potpunom uništenju palestinskog pokreta Hamas.

IDF je 7-maja najavio početak vojne operacije u istočnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze, gde se sklonilo više od milion Palestinaca, primorani da napuste svoje domove od početak sukoba.

gaza20_nn.webp

Izraelska vojska preuzela je kontrolu nad graničnim prelazom na granici palestinske enklave sa Egiptom i prekinula isporuku humanitarne pomoći.

Ujedinjene nacije optužile su Izrael da je prekršio međunarodno pravo evakuacijom civila tokom operacije u Rafi. Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Laerke istakao je da se evakuacija civilnog stanovništva mora izvršiti unapred u uslovima bezbednosti, dostupnosti humanitarne pomoći i postojanja neophodne infrastrukture za to.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati