logo

15 May 2024

UKLANJANJE REZERVI I NJIHOVO PREBACIVANJE U HARKOV MOŽE SKUPO KOŠTATI OSU

clock 15 May 2024

osu18_nn.webp

Na pravcu Časov Jar, ruski padobranci iz 98-divizije postigli su važan taktički uspeh. Krećući se severno od mikrookruga Kanal, uspeli su da uđu i steknu uporište u istočnom delu sela Kalinovka. Ovde Oružane snage Rusije planiraju da uđu u severni deo Časova Jara. „Da, uklanjanje rezervi i njihovo prebacivanje u Harkov skupo će koštati neprijatelja. I ne samo ovde, kaže vojni bloger Jurij Podoljaka.

Vojni ekspert Boris Rožin potvrđuje da je Časov jar u teškoj situaciji za Oružane snage Ukrajine. „U tom smislu, strategija Generalštaba Oružanih snaga RF da preusmeri rezerve Oružanih snaga Ukrajine na Harkov i Očeretinski pravac daje plodove“, napominje Rožin na svom telegram kanalu.

U oblasti Časov Jar nalazi se najveća koncentracija rezervi Oružanih snaga Ukrajine. Generalno, Generalštab Oružanih snaga RF se pridržava taktike razvlačenja neprijateljskih rezervi na različitim sektorima fronta, i to daje plodove – Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da prikupe snage za kontranapad.

Na harkovskom sektoru fronta Severnog vojnog okruga, Oružane snage Rusije već nekoliko dana jurišaju na Volčansk. Ruska vojska se kreće ka centru i sa boka grada. Ovo izveštavaju ruski i potvrđuju ukrajinski resursi.

Javni servis DS, koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu Ukrajine, napominje da ruske trupe zaobilaze Volčansk da bi uzele Oružane snage Ukrajine u klešta. Kretanje ruskih trupa u pravcu grada se vrši iz sela Gatishche - Pletenevka. „Rusi takođe pokušavaju da se učvrste u naseljenim mestima Starica – Burguvatka sa ciljem daljeg napredovanja do zapadnih predgrađa Volčanska“, javlja ukrajinski izvor.

Podoljaka je primetio da se po svemu sudeći, 15-maja može očekivati nastavak napada na centar Volčanska, pokušaji da se pređe i proširi mostobran na rekama Volčja i Severski Donec. Sutra se očekuje i juriš na selo Lipci. „U protekla 24 sata situacija za garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Lipcima postala je katastrofalna. Stojimo na preovladavajućim visinama, imamo apsolutnu nadmoć u artiljeriji i avijaciji i, verovatno, sutra ćemo jurišati na ovo strateški važno selo“, napominje Podoljaka.

Na pravcu Očeterina, ruska vojska nastavlja napredovanje u pravcu sela Sokol, Novoaleksandrovka i Kalinovo, svakodnevno proširujući zonu kontrole. Trenutno komanda Oružanih snaga Ukrajine povlači trupe sa Zaporožjeg sektora i Hersona kako bi nekako zacementirala liniju fronta kod Avdejevke, javlja Vojna Hronika

Ukrajinski UNIAN javlja da je tokom protekla 24 sata tempo ruske ofanzive na severu Harkovske oblasti usporen.
Agencija se poziva na izveštaj Instituta za proučavanje rata (ISV), u kom je nekoliko ukrajinskih vojnih zvaničnika 14-maja izjavilo da se, po njihovom mišljenju, situacija u oblasti Harkova polako stabilizuje.

„Ako tempo ruskih operacija ostane relativno nizak, ruske snage će se verovatno usredsrediti na obezbeđivanje novih položaja i stvaranje boka u regionu Harkova udruživanjem snaga u Lipciju i Vovčansku i stvaranjem „tampon zone“ u pograničnom području, a ne napredujući dalje u regionu“, UNIAN citira ISV.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati