logo

15 May 2024

BEOGRAD INTERESANTAN KAO MOGUĆI POSREDNIK IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE?

clock 15 May 2024

beograd_nn.webp

Zašto je Elena Zelenska došla u srpsku prestonicu odmah posle posete kineskog predsednika Si Đinpinga i da li Beograd može da postane posrednik u pregovorima između Kijeva i Moskve, aktuelno je pitanje koje se razmatra u ruskim medijima.

Zelenska i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba sastali su se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, njegovom suprugom Tamarom, kao i premijerom Milošem Vučevićem i šefom srpske diplomatije Markom Đurićem. Ovo je bila prva zvanična poseta predstavnika ukrajinskog rukovodstva Srbiji od osnivanja Severnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije. Zvanično, razgovarali su o humanitarnim pitanjima i dogovorili da se obnovi rad ambasade Srbije u Kijevu.

U ruskim medijima se ističe da, iako je Beograd od samog početka osudio SVO i podržao rezolucije Generalne skupštine UN usvojene na hitnoj sednici o Ukrajini 2022–2023, istovremeno, srpske vlasti su više puta odbacivale učešće svoje vojske u sukobu i odbijale su da uvedu sankcije Rusiji.

Više od dve godine Beograd je uspeo da zadrži neutralnost, primetio je politikolog Oleg Bondarenko, šef Balkanističkog projekta, u intervjuu za NEVS.ru. On zaključuje da je Beograd, kao takav, interesantan kao mogući posrednik između Rusije i Ukrajine.

Bondarenko smatra da predsednik Srbije može da bude posrednik u mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva, jer ne staje ni na jednu stranu i nije direktno uključen u sukob.

„Ako bi Aleksandar Vučić bio posrednik između Rusije i Ukrajine, kada bi njegovo posredovanje podjednako prihvatili i Moskva i Kijev, ovo bi bila gotovo najbolja moguća opcija. Međutim, još je rano govoriti o tome. Za sada vidimo da se aktivnost neprijateljstava u Ukrajini ne stišava, već se povećava“, primetio je politikolog.

Srpski politikolog Stevan Gajić je izneo stav da je susret sa Ukrajincima u Beogradu „izgovor za posetu Si Đinpinga” Srbiji prošle nedelje. Gajić je rekao da je Zapad nezadovoljan ovim pregovorima i primorao je Vučića da prihvati Zelensku. Ekspert je dolazak prve dame Ukrajine u Beograd nazvao sramotnim, jer, prema njegovim rečima, većina Srba podržava Rusiju.

av-kuleba_nn.webp

Si Đinping je posetio Srbiju na 25-godišnjicu NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, u kome su poginule tri osobe. Šef NR Kine je rekao da Peking „podržava napore Srbije da obezbedi sopstveni suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova“. On je dodao da će kinesko-srpsko prijateljstvo, zapečaćeno krvlju, ostati u zajedničkom sećanju naroda dve zemlje.

Kina ima mirovni plan za ukrajinski sukob, koji je Moskva ocenila kao obećavajući. Predsednik Rusije Vladimir Putin i Si bi trebalo da razgovaraju o ovom pitanju na sastanku, rekla je Rosalija Varfalovskaja, vodeći istraživač Instituta Kine i savremene Azije Ruske akademije nauka. Prema njenim rečima, Si Đinping se dotakao ove teme tokom svojih poseta evropskim zemljama.

„Srbija može biti uključena u inicijativu za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini. Lider NR Kine, koji je nedavno posetio ovu zemlju, kao i Mađarsku i Francusku, pripremao ih je za buduće mirovne pregovore. U slučaju Beograda i Budimpešte sve je prošlo dobro, ali sa Parizom ne u potpunosti“, primetio je stručnjak, preneo je NEVS.ru.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati