logo

16 May 2024

NASELJE RABOTINO JE POTPUNO POD RUSKOM KONTROLOM

clock 16 May 2024

rus-spec1_nn.webp

Na Donjeckom frontu, ruske trupe nastavljaju da napadaju Georgijevku, gde su ukrajinske oružane snage i dalje prisutne, ali više ne mogu da spreče napredovanje ruskih trupa, javljaju ruski mediji.

Borbe se nastavljaju u Krasnogorovki, gde ruske trupe postepeno istiskuju neprijatelja, postižući taktičke uspehe. Napredak postoji i u Netajlovu, gde su ukrajinske trupe prinuđene da se povuku na periferiju sela slična situacija je u Umanskom, piše Bloknot.

U pravcu Časovog Jara situacija se nije značajno promenila. Ukrajinske oružane snage pokušavaju da povrate izgubljene pozicije u rejonu Bogdanovke, gde se vode teške borbe. Sukobi se nastavljaju i u istočnom predgrađu Časov Jar i zapadno od Ivanovskog, izveštava portal.

U pravcu Harkova ruske trupe napreduju u Volčansk, primoravajući ukrajinske oružane snage na povlačenje, ali uz otpor. Borbe se nastavljaju za selo Starica, a primećuje se i napredovanje ruskih trupa u oblasti Lukjancija i Lipcova.

Generalno, ruska vojska održava inicijativu, metodično ide napred i vrši pritisak na ukrajinsku odbranu u ovom pravcu.

Istovremeno, vojni Telegram kanali i vojni dopisnici izveštavaju da ruska vojska aktivno čisti Volčansk uz podršku artiljerije i oklopnih vozila. „Naše trupe su pokušale da bace neprijatelja u reku, ali on je, shvatajući strateški značaj Volčanska, intenzivno bacao rezerve i uspeo da se zadrži u centralnom delu grada“, piše vojni bloger Jurij Podoljaka.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske oružane snage u potpunosti preuzele kontrolu nad selom Rabotino u Zaporoškoj oblasti. Eksperti primećuju da će gubitak Rabotina dodatno povećati moralni pad među borcima Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska vojska drži naselje od prošle godine, kada je u kontraofanzivi ušla u naselje. Njegovim zauzimanjem, Oružane snage Rusije otvaraju nove mogućnosti za ofanzivu u Zaporožju.

"Nakon zauzimanja Rabotina, ruska vojska bi mogla da pokuša da uništi neprijateljski istureni deo u Novodanilovci, a sledeća meta bi mogao biti Orehov, još jedno strateški važno naselje", piše Bloknot.

Pro Voiny piše da su nakon dugih borbi, Oružane snage Rusije potpuno oslobodile selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, koje je bilo odskočna daska za neuspelu ukrajinsku kontraofanzivu. Put za Novodanilovka kod Orehova je otvoren za napad.

Izvor navodi da Volčansk još nije pod potpunom kontrolom Oružanih snaga RF, i da se borbe vode od severnog dela ka jugu.

Na Avdejevsko-Konstantinovskom smeru, ruske snage napreduju oklopnim vozilima duž šumskog pojasa u pravcu Jasnobrodovke. Proširena je kontrola nad teritorijom od Umana do Balke prema zapadu, piše Pro Voiny.

Ukrajinski mediji javljaju da Ukrajina nastavlja sa evakuacijom stanovnika niza naselja u oblasti Harkov, gde je Ruska Federacija nedavno pokrenula novu ofanzivu. Jedan od ovih gradova je Vovčansk.

Tokom vikenda ukrajinski dobrovoljci zajedno sa policijom evakuisali su stotine civila iz grada. Dva dobrovoljca su nestala i veruje se da su poginuli, preneo je UNIAN.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati