logo

17 May 2024

ORUŽANE SNAGE RUSIJE STIGLE DO ZAPADNE PERIFERIJE GEORGIJEVKE

clock 17 May 2024

ruske-trupe18_nn.webp

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da drže Volčansk, koji je postao glavno žarište specijalne operacije u Ukrajini. Oružane snage Rusije avio-bombama napadaju položaje OSU, a istovremeno napreduju u Lipcima.

Vojna Hronika je prenela da u Volčansku ruske trupe napadaju na teritoriju fabrike agregata i zonu u pravcu Gurkanovskog mosta preko reke Volčje. U južnom delu grada, Oružane snage Ukrajine postavljaju položaje i pripremaju se za odbranu.

„Komanda Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da povlači dodatne snage u grad. Pored jedinica 92-brigade, pojavile su se jedinice Ljutske brigade. Iz Dnjepropetrovska i drugih transportnih centara stižu vozovi sveže mobilisanih vojnika“, piše Vojna Hronika.

Na drugom delu fronta ruske trupe su stigle do predgrađa Lipca.

Oružane snage Ukrajine se drže uz pomoć FPV dronova, koji otežavaju snabdevanje ruskih jurišnih jedinica.

Telegram kanal "Ribar" je izvestio da su Oružane snage Rusije stigle do zapadne periferije Georgijevke, u DNR. Selo je, u stvari, nastavak Marinke, koju su ruske snage zauzele prošle jeseni. „Krajem aprila i početkom maja, ruske trupe su uspele da ostvare značajan napredak u centru Georgijevke. Nakon toga su nastavili sa napadom, stigavši do zapadne periferije sela. Prema poslednjim podacima, danas su jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele poslednje dve kuće u Centralnoj ulici, u suštini potpuno izbacivši ukrajinske formacije iz sela. Jedna zgrada na periferiji ostala je pod neprijateljskom kontrolom, ali je srušena bombaškim napadom zajedno sa podrumom“, piše "Ribar".

Portal Pro Voiny javlja da se kontrolna zona oko Očeretina nastavlja širiti.

Oružane snage Rusije nastavljaju da vrše pritisak na OSU u pravcu Sokola i Novoaleksandrovke, kao i na njihovo utvrđenje koje pokriva Kalinovo sa juga. U narednoj sedmici može se očekivati intenziviranje napada na Kalinovo i Novoaleksandrovku, predviđa izvor.

"Generalno, Oružane snage Rusije nastavljaju da razvijaju inicijativu zapadno od Avdejevke, dok neprijatelj, čak ni uz pomoć prebačenih rezervi, ne može u potpunosti da stabilizuje front", piše Pro Voiny i konstatuje da u kontekstu intenzivnih borbi za Časov Jar i ofanzive Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu (intenzivne borbe za Volčansk i Lipci), održavanje visokog intenziteta borbenih dejstava zapadno od Avdijevke stvara ozbiljnu dilemu za Oružane snage Ukrajine u uslove raspodele preostalih rezervi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati