logo

18 May 2024

GENERALŠTAB OSU PRINUĐEN DA IZDVAJA SVE VIŠE REZERVI KAKO BI FRONT PRESTAO DA SE RUŠI

clock 18 May 2024

osu-rovovi_nn.webp

Prema ruskim izvorima, na pravcu Artemovska nema značajnih promena. Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na odbranu ukrajinskih oružanih snaga u istočnom predgrađu Časov Jar i nastoje da razviju ofanzivu od Bogdanovke i zapadno od Ivanovskog (Krasnog). Položaj Oružanih snaga Ukrajine u Kleščejevki je blizu kritičnog, odbrana na teritoriji naselja je ozbiljno splasnula, OSU očigledno nema dovoljno rezervi da ga zadrži.

Na pravcu Harkova borbe su počele na periferiji sela Lipci, a gradske borbe se nastavljaju i u Volčansku. Vojna Hronika javlja da iz velikog sela Strelečja, udaljenog 10 kilometara od Lipca, svakodnevno stiže mnogo video snimaka sa zarobljenicima, i uništenom opremom ukrajinskih oružanih snaga.

Izvor primećuje da se aktivna linija fronta u oblasti Harkov proteže na 70 kilometara, i da je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine prinuđen da izdvaja sve više rezervi kako bi front prestao da se ruši. "Posle Volčanke, ruska vojska planira da dođe do sela Beli Kolodez i ode u pozadinu grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanskog. Zauzimanje Volčanska je pitanje vremena", piše Vojna Hronika.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN izveštava da u rejonu grada Volčanska ukrajinske jedinice jačaju odbranu u cilju poboljšanja taktičke pozicije. Izvor je preneo izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine u kom se navodi da su na Harkovskom pravcu bila dva pokušaja ruskih snaga da probiju odbranu ukrajinskih trupa na pravcima Hliboke-Lipci, Bugruvatka-Starica.

Mesto Lipci jedna je od ključnih meta ruskih trupa na severnom harkovskom sektoru fronta, zajedno sa Volčanskom.

Ruske trupe su se približile Lipcu sa severoistoka, napredujući južno od nedavno osvojenog Lukjancija, piše portal Pro Voiny

Na Zaporoškom frontu, nastavljaju se žestoke borbe u rejonu sela Rabotino. Ruske trupe napreduju dalje na istočnu periferiju sela.

Na Donjeckom frontu, borbe u gradu se nastavljaju u Krasnohorivki, linija borbenog dodira ostaje bez značajnijih promena. U Netajlovu ruske trupe imaju taktičke uspehe, potiskujući ukrajinske oružane snage na zapadnu periferiju. U oblasti Umanskog linija borbenog kontakta ostaje stabilna. Borbe se nastavljaju na prilazima Novopokrovskom i u pravcu Novoaleksandrovke, gde ruske trupe nastavljaju ofanzivu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati