logo

19 May 2024

PLANOVI ZA UKIDANJE SRPSKE, POZIV SRBIJE DA SE GLASA PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI

clock 19 May 2024

un_gen_sk_nn.webp

Republika Srbija uputila je snažan poziv svim državama članicama UN da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici, koja već izaziva duboke podele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u celom regionu, prenela je SRNA

"Povodom najnovijeg pisma koje su uputile stalne misije Nemačke i Ruande svim državama članicama 17-maja u svojstvu glavnih sponzora i "co-facilitator-a" rezolucije o Srebrenici s ciljem da izazovu konfuziju kod država članica UN, Stalna misija Republike Srbije pri UN uputila je pismo-odgovor u kojem je ukazano da, nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su nastavili sa praksom jednosmjerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumijevale učešće svih država članica UN", piše izdanje.

"Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka – netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu nameru koja se krije iza rezolucije", ističe se u pismu-odgovoru Stalne misije Republike Srbije pri UN, koje je potpisao Saša Mart, otpravnik poslova u Misiji.

Istovremeno, hrvatski politikolog Davor Đenero i bošnjački voditelj sarajevskog TV-kanala "Face", govorili su o planu za ukidanje Republike Srpske ukoliko se u Generalnoj Skupštini UN-a izglasa rezolucija o Srebrenici.

Đenero je naveo plan prema kome bi Republika Srpska trebalo da bude decentralizovana, podeljena na kantone i potom pridružena Federaciji BiH.

"Model federacije bi se preselio na celu BiH. Ovaj napadni centralizovani model u manjem entitetu se mora decentralizovati, podeliti na kantone i udružiti u kantonalnu strukturu Federacije. Takva BiH bi bila funkcionalnija, efikasnija i ne bi stvarala nacionalne napetosti. EU i evroatlantizam mogu biti put za izlazak BiH iz krize", rekao je Đenero.

Kako je dodao, sada je pravi trenutak da se uz međunarodnu pomoć prijatelja osigura isključivanje svih uticaja na BiH, insinuirajući na Srbiju.

On je naveo da se u BiH može govoriti o još desetak lokalnih genocida koje su počinili Srbi i dodao da događaji iz Hrvatske, u Vukovaru i Škabrnji, takođe imaju elemente ovog krivičnog dela.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati