logo

20 May 2024

VOJNE KOLONE UKRAJINSKIH ORUŽANIH SNAGA PUTUJU KROZ IZJUM NA SEVER KA VOLČANSKU

clock 20 May 2024

ukrajina-tenkovi_nn.webp

Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije nastavljaju čišćenje Georgijevskog. U Krasnogorovki se nastavljaju teške gradske borbe. Netailovo je skoro potpuno pod kontrolom ruskih trupa. U Umanskom se vode borbe na zapadnoj periferiji sela, kao i na periferiji Novopokrovskog. Linija borbenog dodira ostaje nepromenjena.

Na Časovojarskom pravcu ruske trupe izvode jurišne operacije sa istočne periferije grada i postignuti su taktički uspesi. Odnopolčane javlja da su u severnom delu Bogdanovke ruske snage uspele da zauzmu deo velikog i značajnog utvrđenja OSU Skotoferma.

Izvor piše da ukrajinske oružane snage na ovom mestu napadaju bespilotnim letelicama i artiljerijom. U oblasti mikrookruga, ruske snage nastavljaju sa jurišom na nove višespratnice, prvi redovi kuća su uzeti pod kontrolu. U toku su streljačke borbe, a radi i artiljerija.

U oblasti Očeterina, borbe su nastavljene u pravcu Sokola i Novoaleksandrovke. OSU i dalje drži liniju i sprečava ruske oružane snage da uđu i da se utvrde u ovim selima. Istovremeno, ukrajinske oružane snage prilično intenzivno koriste zapadna oklopna vozila. Oružane snage Rusije nastavljaju da vrše pritisak na utvrđeni pojas koji pokriva Kalinovo. Samo Kalinovo je i dalje pod kontrolom ruskih oružanih snaga, piše Odnopolčane.

Na pravcu Harkova, ruske trupe nastavljaju ofanzivu na Volčansk, savladavajući vodenu barijeru reke Volčje, iza koje su se povukle ukrajinske oružane snage. Oslobođeno je selo Starica. Borbe se nastavljaju na severnoj periferiji Lipca i na prilazima Lukjanci.

Primećeno je da mnoge vojne kolone ukrajinskih oružanih snaga putuju kroz Izjum na sever ka Volčansku. Slična situacija je i u Slavjansku. OSU prikuplja sve rezerve kod Harkova da zaustavi ruski prodor u pravcu Harkova, izveštava Vojna Hronika.

Na pravcu Zaporožja, ruske trupe nastavljaju da čiste Rabotino i okolna područja.

Oružane snage Ukrajine i dalje imaju nekoliko ozbiljnih utvrđenja u ovoj oblasti.

Ruska vojska napala je najveću gasnu kompresorsku stanicu u Ukrajini, javljaju vojni dopisnici. Bilče-Volica se nalazi u Lavovskoj oblasti na zapadu zemlje i druga je najmoćnija gasna kompresorska stanica u Evropi. Lokalne vlasti su potvrdile značajnu štetu na objektu. Stanica je u funkciji od 1985-godine. U 2018-godini objekat je modernizovan, nakon čega je počeo da se koristi kao podzemno skladište gasa iz Evrope. Snaga stanice je omogućila transport velikih količina gasa, što ju je učinilo važnim energetskim infrastrukturnim objektom.

Kako prenose ukrajinski mediji, u udaru su uništene sve glavne zgrade: glavna kontrolna tabla, blok servisnog održavanja i popravke, upravna zgrada i ulaz. Preživeli su samo dotrajali gasovodi. Ukrajina će sada biti prinuđena da obnovi gasni transportni sistem.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati