logo

20 May 2024

IRANSKI PREDSEDNIK POGINUO U PADU HELIKOPTERA NA GRANICI SA AZERBEJDŽANOM

clock 20 May 2024

iran-raisi1_nn.webp

Iranski predsednik Ibrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera na granici sa Azerbejdžanom, prenosi agencija Mehr. Političar je ispunio svoju dužnost prema narodu zemlje i za njihovo dobro prihvatio „mučeništvo“, navodi izdanje.

"Poginuli su i svi koji su pratili političara. Među žrtvama tragedije je i šef Ministarstva spoljnih poslova zemlje Hosein Amir Abdolahian", precizirali su novinari.

Ovu informaciju potvrdio je šef iranskog društva Crvenog polumeseca Pir Hosein Kolivand. On je dodao da su svi putnici pronađeni mrtvi, a ista je sudbina zadesila i posadu.

Ranije su objavljene prve fotografije sa mesta pada helikoptera.

Letelica je otkrivena 30 kilometara od sela Taval. Prema preliminarnim podacima, srušio se na planinu i zapalio se. Na internetu su se pojavile i fotografije na kojima se vidi helikopter iranskog lidera neposredno pre sletanja: poleteo je bezbedno, ali su se vremenski uslovi znatno pogoršali.

Potpredsednik Irana Mohsen Mansuri potvrdio je na društvenoj mreži Tviter (X) smrt poglavara Islamske Republike. On je dodao da su svi članovi delegacije takođe postali žrtve pada aviona.

Pojašnjava se da u skladu sa čl-131 iranskog Ustava, u slučaju smrti predsednika, njegova ovlašćenja prelaze na prvog zamenika. Od 2021-godine ovu funkciju drži Mohamed Mokhber.

Ruski politikolog Aleksej Makarkin je u razgovoru za ruske medije rekao da bi vanredna situacija sa helikopterom iranskog predsednika Ibrahima Raisija mogla da bude rezultat sabotaže Sjedinjenih Država, Izraela ili nekih snaga unutar same republike.

On je napomenuo i da je malo verovatno da je letelica mogla da bude oborena, jer ništa ne ukazuje na to, a na tim mestima zaista postoje veoma teški vremenski uslovi koji otežavaju akciju spasavanja.

Među glavnim osumnjičenima, prema njegovim rečima, su Zapad i Izrael, pošto su pod Raisijem napali Izrael, a ovaj je na to simbolično odgovorio. Ekspert je podsetio da Raisi podržava Hamas, iako se ne radi samo o Raisiju, Hamas podržava veliki ajatolah Ali Hamnei. Unutrašnji iranski sukobi mogli su da dovedu do Raisijeve smrti, primetio je Makarkin.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati