logo

20 May 2024

EKSPERT NE ISKLJUČUJE UMEŠANOST ZAPADA U PAD RAISIJEVOG HELIKOPTERA

clock 20 May 2024

iran-raisi2_nn.webp

Libijski stručnjak Osman Badri, predavač međunarodnih odnosa na Libijskom državnom univerzitetu, rekao je za RIA Novosti da je uzrok pada helikoptera iranskog predsednika Ebrahima Raisija najverovatnije vremenski uslovi ili tehnički kvarovi, ali se još ne može isključiti mogućnost da su katastrofu inscenirale zapadne obaveštajne službe.

„Najvjerovatnije je uzrok bio tehnički kvar i loše vrijeme.

Dakle, najvjerovatniji su prirodni uslovi. Ali ne treba isključiti ni druge scenarije, jer Iran ima neprijatelje poput Izraela“, rekao je Badri.

Izdanje prenosi njegove reči da je Izrael mogao da koristi svoje agente u Iranu ili koristiti tehnologije koje bi mogle da utiču na navigacioni sistem helikoptera uzimajući u obzir vremenske uslove tokom leta.

Badri dodaje da, ako pretpostavimo da iza nesreće stoje specijalne službe, vredi isključiti umešanost Azerbejdžana u ovo ili mogućnost regrutovanja specijalista koji su servisirali helikopter sa ciljem da se namerno napravi tehnički kvar, piše u publikaciji.


„Ova nesreća će definitivno uticati na iranske vlasti i Iran je u stanju konfrontacije pre svega sa Zapadom i sa SAD i Izraelom“, agencija citira ekspertov odgovor na pitanje kakve mogu biti posledice tragedije.

Ranije je iranska agencija Mehr javila da su iranski predsednik Ebrahim Raisa i ministar spoljnih poslova Husein Amir Abdolajan i svi ostali članovi delegacije koji su se vraćali iz Azerbejdžana nakon posete poginuli u padu helikoptera.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati