logo

21 May 2024

TUŽILAC MKS-A ZATRAŽIO NALOG ZA HAPŠENJE NETANJAHUA I LIDERA HAMASA

clock 21 May 2024

netanyahu4_nn.webp

Tužilac MKS-a Karim Kan zatražio je naloge za hapšenje pet osoba u vezi sa situacijom u Pojasu Gaze. Kan smatra da su za ratne zločine krivi: izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant, palestinski lider Hamasa u pojasu Gaze Jahju Sinvar, komandant vojnog krila Hamasa Mohamed al-Deif i šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije. Svi su optuženi za ratne zločine počinjene od oktobra 2023-godine, kada su počele borbe u Pojasu Gaze.

U zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu MKS-a, Kan piše da su, lider Hamasa u Gazi Jahja Sanvar, šef političkog krila grupe Ismail Hanije i vođa njenih vojnih jedinica Mohamed Dijab al-Masri, krivi za zločin protiv čovečnosti, kao i ratni zločin.

U Hanovoj izjavi su Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant proglašeni krivima za, između ostalog, korišćenje gladi kao metode ratovanja, ubijanje civila i druge ratne zločine.

Kako napominje francuski list Le Monde, ukoliko sudije MKS odluče da izdaju nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua, to znači da će bilo koja od 124 zemlje članice MKS-a biti u obavezi da ga uhapsi ako stigne na njihovu teritoriju. Sam Izrael nije potpisao Rimski statut o MKS.

Odluku MKS-a osudili su i Hamas i Izrael. Savetnik kabineta šefa izraelske vlade Dmitrij Gendelman saopštio je da je tužilac MKS-a Karim Kan „prešao crvenu liniju“ „izjednačavajući državne lidere sa teroristima“. On je ovo nazvao „krvnom klevetom“ protiv jevrejske države. Izraelski predsednik Isak Hercog optužio je Kana za „jednostrani pristup“ koji „ohrabruje teroriste širom sveta“ i „podriva pravosudni sistem širom sveta“. Izraelska vlada hitno stvara poseban štab za zaštitu premijera Benjamina Netanjahua od krivičnog gonjenja.

Američke vlasti odbacuju zahtev tužioca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopštili su američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken.

mks-hag_nn.webp

Po njihovom mišljenju, to je nečuveno jer će Sjedinjene Države „uvek stajati uz Izrael protiv pretnji njegovoj bezbednosti“.

„Dozvolite mi da budem jasan: bez obzira šta ovaj (tužilac MKS-a Karim Kan) implicira, ne postoji ekvivalencija između Izraela i Hamasa – nikakva“, rekao je Bajden.

Zauzvrat, Blinken je poređenje između Izraela i Hamasa nazvao „sramnim“. Vašington je jasno stavio do znanja da MKS „nema jurisdikciju po ovom pitanju“, podsetio je on.

Sjedinjene Države nisu potpisnica Rimskog statuta. Vašington je doneo poseban zakon koji kaže da nijedan američki državljanin ili saveznik ne može biti uhapšen ili pritvoren po nalogu MKS.

Portal Axios je početkom maja izvestio o tajnim pregovorima između američkih senatora i visokih predstavnika MKS o mogućem izdavanju naloga za hapšenje Netanjahua. Pre toga, 24-aprila, 12 republikanskih senatora uputilo je pismo MKS u kojem je pretilo članovima suda u slučaju donošenja odluka o rukovodstvu Izraela.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati