logo

21 May 2024

PREDSEDNIK SRPSKE REKAO DA JE SMRT 12 BEBA ZLOČIN BELOSVETSKIH MOĆNIKA

clock 21 May 2024

dodik22_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je smrt 12 banjalučkih beba najtragičniji zločin, po karakteru, načinu i namjerama, koji su počinili predstavnici međunarodne zajednice nad nedužnim bićima koja su, nažalost, odmah po rođenju spoznala surovost i okrutnost "velikih" koji se iživljavaju nad "malim", prenela je novinska agencija SRNA.

„Tog crnog 22. maja 1992. godine u banjalučkoj bolnici umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika, jer SAD i ostale zapadne zemlje nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom delu Srpske. Do 19-juna umrlo ih je 12, a neke od njih nisu dobile priliku ni da im njihovi roditelji nadenu imena. Samo dve bebe su uspele da prežive ovaj zločin nad zločinima“, naveo je Dodik i istakao da je reč o Slađani Kobas i Marku Medakoviću, kod kojih je nedostatak kiseonika, nažalost, prouzrokovao trajne zdravstvene probleme.

Slađana je umrla 2006-godine, a Marku je dijagnostifikovana cerebralna paraliza i niz drugih posledica koje će ga pratiti celi život", naveo je Dodik.

Dodik je, povodom obeležavanja 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru, koje su umrle jer nije bio dozvoljen transport kiseonika, rekao da je kiseonik iz Beograda u Banjaluku tada bilo moguće dostaviti jedino vazdušnim putem, ali da avionu, koji je trebalo da dostavi kiseonik i koji je danima čekao, nije bio dozvoljen let zbog uvođenja sankcija SR Jugoslaviji, a sve, kako kaže, "zahvaljujući bezdušnim belosvetskim moćnicima".

„Tadašnji generalni sekretar UN Butros Butros Gali, pod pritiskom SAD i zapadnih zemalja, nije dao dozvolu da avion sa spasonosnim teretom - kiseonikom poleti ka Banjaluci, uprkos svim apelima. Čak su se na te apele i vapaje oglušili i predstavnici UNICEF-a i drugih međunarodnih takozvanih 'humanitarnih' organizacija, koje su bile sve samo ne humanitarne“, naglasio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je istakao da je do smrti beba došlo samovoljom predstavnika iste te međunarodne zajednice koja nam svakodnevno puni glavu o nekoj navodnoj demokratiji, ljudskim pravima, humanosti i empatiji, a sa druge strane je i druga strana medalje - njihovo pravo lice i njihova ruka zla koja je tek rođenim bebama ukinula pravo da žive.

"Ta belosvetska gospoda iz međunarodne zajednice dala je sebi za pravo da iz svojih udobnih fotelja odlučuju o nečijem životu koji je iako tek započeo upoznao njihovu surovost i zlo koje nose u sebi.

Samovoljom svetskih moćnika ta tek rođena bića bila su odmah osuđena na smrt, jer njihova malena i nerazvijena pluća nisu izdržala bez kiseonika čiji transport zlotvori nisu dozvolili", naveo je Dodik.

Kao neoborivu činjenicu, Dodik ističe da je 12 beba umrlo zahvaljujući strancima zbog nedostatka kiseonika, elementarne stvari koja je značila život. On je dodao da je prvi plač nedužnih beba nasilno prekinut, ali roditeljsku suzu, kao i suze svih nas koji saosećamo u njihovom bolu ne može ništa prekinuti, jer je to bol koja nikada neće proći i zločin koji se nikada ne može oprostiti.

Ova nezapamćena humanitarna katastrofa, kaže Dodik, bila je povod za pokretanje operacije "Koridor 92" kojom je razbijena blokada i ponovo uspostavljena kopnena veza sa SR Jugoslavijom.

„Pravda je spora ali dostižna i ruka pravde stići će kad-tad one koji su sebi dali za pravo da bezdušno odlučuju o sudbini najnevinijih bića na svetu. Niko neće moći izbeći odgovornost pred Bogom za zločine prema onima koji nisu ni za šta krivi, a okrutno im je oduzet pravo da dišu i žive“, citira SRNA predsednika Republike Srpske.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati