logo

22 May 2024

ORUŽANE SNAGE RF ZAUZELE POZICIJE ZA NAPAD NA ČASOV JAR

clock 22 May 2024

ruska-vojska12_nn.webp

Ruski izvori javljaju da su Oružane snage RF zauzele mesto Kleščejevka, koja je bila glavno mesto napada, i uspeha ukrajinskih oružanih snaga u njihovoj kontraofanzivi.

Telegram kanal „Vojni dopisnici ruskog proleća“ piše da su od Kleščejevke ostale samo ruševine. Ruski borci su oslobodili ključnu kotu i podigli rusku zastavu u mestu, čime su upotpunili poraz Oružanih snaga Ukrajine. Visovi oko sela su važni za sticanje uslova za napad na Časov Jar.

Na pravcu Harkova, ruske jurišne grupe probijaju odbranu neprijatelja u centru Volčanska i na severnoj periferiji Lipca. Tokom dana, u severnom delu Volčanska, ruske trupe su napredovale u oblasti do 3,2 km do dubine od 2,03 km. Na zapadnom krilu Volčanskog pravca, ruska armija je imala delimičan uspeh u selu Starica (zapadna periferija grada). Ovde su Oružane snage Rusije proširile zonu kontrole na 6,34 km u širinu i na dubinu od 2,3 km.

Očigledno, ruske trupe nastavljaju da zaobilaze Volčansk kako bi ga pokrile sa boka. Udar ODAB-1500 spalio je bazu ukrajinskih oružanih snaga. U centru grada se već vode borbe.

Pro Voiny konstatuje da je Volčansk opkoljen sa obe strane. Oružane snage Ukrajine su odbačene preko reke Volčje, gde pokušavaju da stvore punu liniju odbrane premeštajući pojačanja u Harkov iz Hersona, Zaporožja i Donjecka.

Na pravcu Zaporožja, rusko Ministarstvo odbrane je sapštilo da su ruski vojnici 42-gardijske motorizovane divizije grupe trupa Dnjepar pogodili uporište Oružanih snaga Ukrajine severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti. Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane je 15-maja obavestio da je ruska vojska potpuno oslobodila selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti od Oružanih snaga Ukrajine.

Vojna Hronika javlja da se svakog dana očekuje ofanziva ruske vojske u Sumskoj oblasti, slična onoj u Harkovu.

Navodi se da o tome naveliko govori i ukrajinska strana. "Nakon aktiviranja Ruske Federacije u oblasti Harkova, šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da su okupatori planirali da istovremeno napadnu i Sumsku oblast", prenela je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Istovremeno ukrajinski grad Sumi ostao je bez napajanja električnom energijom, rekao je u telegram kanalu šef regionalne administracije. Regionalna prestonica ostala je bez napajanja posle oštećenja elektroenergetskih objekata u Konotopu i Šostki. Radovi na restauraciji su počeli, pojašnjeno je.

UNIAN je preneo izveštaj Regionalne vojna uprave o „dolascima“ bespilotnih letelica tipa Šahed na objekte u gradovima Šostka i Konotop. "Usled napada došlo je do problema sa snabdevanjem električnom energijom. Trenutno na mestima napada rade sve neophodne službe", piše u publikaciji.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati