logo

23 May 2024

KOMANDA ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE POVUKLA U ČASOV JAR MEĐUNARODNU LEGIJU I KRAKEN

clock 23 May 2024

ukrajina-kraken_nn.webp

Ruski izvori javljaju da na pravcu Zaporožja linija borbenog dodira ostaje bez značajnijih promena. Borbe se nastavljaju u oblasti Rabotina, gde ruske trupe jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga sa severa sela i severozapadno od Verbovoja.

Na pravcu Donjecka borbe se nastavljaju u oblasti Paraskovjevke i urbane borbe u Krasnogorovki. U oblasti Netajlova, ukrajinske trupe se povlače iz predgrađa, dok se ruske trupe utvrđuju u prvim iskrcavanjima na zapadu. U Umanskome se nastavljaju borbe na periferiji sela.

U oblasti Časov Jar, ruske trupe su napredovale do Kleščejevke i preuzele kontrolu nad dominantnim visovima. Oružane snage Rusije zauzele su obe komandne visine u Kleščejevki, nakon čega su Oružane snage Ukrajine povukle jedinice iza kanala Severski Donec. Vojni stručnjaci napominju da će oslobađanje Kleščejevke omogućiti ruskim oružanim snagama da nastave napredovanje prema Časovom Jaru.

Vojna Hronika piše da je komanda Oružanih snaga Ukrajine povukla najbolje rezerve u Časov Jar, posebno Međunarodnu legiju i Kraken. Dodaje se da je Časov Jar, duž čitave istočne periferije u području Kanala, pod ruskom kontrolom. Na severu, 200-brigada Oružanih snaga RF juriša na Kalinovku nakon Bogdanovke.

Na pravcu Harkova nema značajnih promena. Prebačene rezerve pomogle su Ukrajincima da uspore napredovanje ruskih trupa. Borbe se nastavljaju u centralnom dijelu Volčanska i na severnoj periferiji Liptsyja.

Pro Voiny piše da je poravnavanje linije fronta počelo istočno i zapadno od Volčanska, što bi uskoro moglo prerasti u opkoljenje. Istočno od Volčanska, gotovo na istoj liniji, na udaljenosti od 30 km od grada, nalazi se kaskada sela - Volokhovka, Bočkovo, Okhrimovka, Malaja Volčja, Varvarovka, Nikolaevka i Budarki. Njihovo zauzimanje omogućilo bi ruskim snagama da isprave liniju fronta.

Na osnovu angažovanja sistema kao što su "Solntsepek" i samohodni minobacači 240 mm posebne snage "Tulip", pored već angažovane avijacije sa FAB-ovima i ODAB-ovima, dronovi, izvor zaključuje da ruske snage prelaze na fazu čišćenja grada od ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinski UNIAN preneo je zapažanje analitičara koji su primetili da je već 14-maja tempo ruskih ofanzivnih operacija na severu regiona počeo da usporava. Prema mišljenju stručnjaka, Rusi trenutno daju prednost stvaranju „tampon zone“ na međunarodnoj granici, a ne dubljoj invaziji na oblast Harkova.

Izvor se poziva na Institut za proučavanje rata koji navodi da je Ruska Federacija započela ofanzivu duž granice jer je htela da skrene pažnju ukrajinskim snagama i omogući ofanzivu u drugim oblastima istočne Ukrajine. Osim toga, imaju za cilj da napreduju do Harkova na udaljenosti koja bi im omogućila da grad bude granatiran artiljerijom.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati