logo

24 May 2024

GENERALNA SKUPŠTINA UN USVOJILA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI

clock 24 May 2024

un_gen_sk_nn.webp

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju su izradile Njemačka i Ruanda. Dokumentom se predlaže da se 11-jul proglasi Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 uzdržanih.

Pre glasanja o usvajanju rezolucije, prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pozvao zemlje članice da ne podrže dokument. Prema njegovim rečima, rezolucija je političke prirode i usmerena protiv Srbije.

Pre početka glasanja, na odustajanje od usvajanja rezolucije pozvao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Prema njegovim rečima, predlaganje rezolucije o Srebrenici od strane Bošnjaka (Muslimana Slovena) je protivpravno ponižavanje Srba. „Srpski narod jednostavno ne može više da živi u ovoj Bosni i Hercegovini“, rekao je on (citirao RTRS).

Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN gura Bosnu i Hercegovinu ka konfrontaciji i ugrožava mir i sigurnost u regionu.

Ovo je izjavio stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Prema njegovom mišljenju, nekoliko zemalja, na čelu sa Nemačkom, odlučilo je da usvoji političku deklaraciju pod plaštom rezolucije kojom se utvrđuje komemorativni dan. Nebenzja je svoj cilj nazvao „demonizacijom jednog od naroda bivše Jugoslavije, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1031 (1995) Saveta bezbednosti UN koja ga je odobrila“.

Diplomata je rekao da Nemačka, koja je bila „glavni sponzor ove rezolucije“, „nema moralno pravo ni da pomene termin „genocid“ u vezi sa bilo čim drugim osim svojim gnusnim zločinima“. On je usvajanje dokumenta nazvao „tužnom stranicom u istoriji Generalne skupštine UN“.

Nemačka je na Generalnoj skupštini (UNGA) sakrila pripremu rezolucije o „genocidu u Srebrenici“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ranije naveo da predstojeća rezolucija ima tri cilja: ukidanje Republike Srpske u Bosni i Hercegovini (RS BiH), reviziju presuda o odgovornosti RS BiH u sukobu 1992-1995. i stvaranje mogućnosti tužbe protiv Srbije za naknadu ratne štete.

„Pitam ovde stalnog predstavnika Nemačke zašto su krili sve pripreme za ovu rezoluciju, zašto nema inkluzivnosti za ovu rezoluciju“, rekao je Vučić tokom govora na Generalnoj skupštini UN.


On je podsetio da su zapadne zemlje u martu nekoliko puta odbijale predloženi sastanak Saveta bezbednosti UN o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999-godine, kako se „ne vraćaju na događaje od pre 25 godina“, a sada se zalažu za rezoluciju o događajima od pre 30 godina u Srebrenici. Prema Vučićevim rečima, usvajanje dokumenta neće pomoći zbližavanju i pomirenju naroda regiona Zapadnog Balkana.

U Srbiji su u četvrtak zbog rezolucije zvonila zvona na pravoslavnim crkvama, na bilbordima po Beogradu postavljen je slogan „Mi nismo genocidan narod, a grad je okićen i nacionalnim zastavama.

Predsjednik RS BiH Milorad Dodik najavio je u četvrtak da će u roku od 30 dana zvaničnom Sarajevu biti dostavljen nacrt sporazuma o mirnom razgraničenju Bosne i Hercegovine. On je dan ranije najavio da će Vlada RS BiH ponuditi hrvatsko-muslimanskom dijelu zemlje - Federaciji BiH - mirno raspuštanje BiH zbog rezolucije o "genocidu u Srebrenici".

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati