logo

24 May 2024

RUSKA VOJSKA NASTAVLJA DA RAZBIJA KLASTER ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE U OBLASTI HARKOV

clock 24 May 2024

ruske-trupe19_nn.webp

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su seriju napada na infrastrukturu i baze Oružanih snaga Ukrajine. Ruska vojska nastavlja da razbija klaster Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov. Pored udara na prugu, ruske Vazdušno-kosmičke snage su pogodile vojni ešalon, napale neprijateljsku koncentraciju u Čugujevu i pokrile vojnike ukrajinske vojske na mestu razmeštanja u Izjumu, preneo je Bloknot.

Ukrajinski mediji su objavili snimak noćnog napada na prugu u oblasti Harkov. Na noćnom snimku se vide spaljeni i smrskani teretni vagoni. Vojni dopisnici izveštavaju da je pogođen je železnički čvor u Harkovu. Konstatuju da Vazdušno-kosmičke snage Rusije aktivno koriste municiju sa univerzalnim borbenim modulom koji je nedavno isporučen trupama. Napominje se da municija ima povećan domet uništenja u odnosu na FAB.

Telegram kanal „Iznanka”, koji je objavio snimak udara, pisao je da je u Izjumu u Harkovskoj oblasti uništeno mesto razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine. „Izviđači su otkrili i ispratili konvoj ukrajinskih militanata koji je krenuo ka severu oblasti Harkov. Prilikom zaustavljanja na jednom od pretovarnih punktova, grupu nacista je pokrio OTRK Iskander. Za mnoge borce Oružanih snaga Ukrajine, tačka je postala konačna tačka, pošto je udar Iskandera pogodio zgradu“, pišu vojni dopisnici.

Vojna Hronika piše da je u blizini Kupjasnika ruska vojska ušla u selo Berestovoe, na čijoj periferiji borbe traju već nekoliko meseci. Ruska vojska je napredovala još dalje zapadno od Umanskog – na obodu sela je postavljen crveni barjak, koji potvrđuje sigurnu kontrolu naselja.

Pro Voiny izveštava da na pravcu Časov Jara, pre napada, ruska vojska obrađuje položaje OSU sa Solncepekom.

Na pravcu Kleščejevke Oružane snage Ukrajine imaju još 3 ozbiljnija utvrđenja. Dakle, uzimanje Kleščejevke bez zauzimanja svih utvrđenja na visovima neće dati mnogo rezultata, konstatuje se u članku. "Takođe smo napredovali 600 m kod Andreevke, preuzimajući kontrolu nad samim selom. Ali, već smo pisali da je Andrejevka naseljeno područje bez mogućnosti konsolidacije, pa je bilo besmisleno uzimati je bez Kleščejevke", piše Pro Voiny.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN prenosi saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine da su se tokom dana ruske snage znatno aktivirale na kramatorskom pravcu. Ističe se da Oružane snage RF napadaju na područja Kliščijevke, mikrookrug Novi kod Časovog Jara, kao i Andrijevka, gde je došlo do borbenog okršaja. „Neprijatelj je upotrebio nevođene vazdušne rakete u pravcu severa“, navodi se u poruci, piše izdanje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati