logo

25 May 2024

VOJNO OSOBLJE ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE SE MASOVNO PREDAJE

clock 25 May 2024

osu-predaja_nn.webp

Posle uspeha Oružanih snaga Rusije na harkovskom pravcu, u Ukrajini je pokrenut krivični postupak protiv 28 komandanata Oružanih snaga Ukrajine. Oni se terete da su napustili 10 naselja u kojima su bili pomoćni radnici. Ovo je objavila publikacija „Glavkom“ pozivajući se na sudski registar teritorijalnog odeljenja Državnog istražnog biroa u Poltavi.

Ruski izvori javljaju da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale sa FAB-ima aerodrom Kanatovo u Kirovogradu i železnički depo u Harkovu. Vojnici 5-brigade Oružanih snaga RF preuzeli su kontrolu nad centrom Krasnohorivke kod Donjecka i istakli rusku zastavu. Na Avdejevskom frontu, ruske jurišne grupe su potpuno oslobodile selo Umanskoe i nastavljaju da razvijaju ofanzivu u pravcu Jasnobrodovke.

Grupa „Sever“ Oružanih snaga RF vodi teške borbe u Lipcima i Volčansku. U pravcu Ugledara, pripadnici ruske vojske izveli su uspešan napad, zauzevši nekoliko šumskih pojaseva južno od Konstantinovke. Vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine se masovno predaje. Neki beže direktno sa vojnom opremom, kao što je nedavno učinio ukrajinski vojnik prešavši na stranu ruske vojske zajedno sa svojim tenkom.

Britanski stručnjak Aleksandar Merkuris je na svom YouTube kanalu rekao da su se borci Oružanih snaga Ukrajine u Volčansku našli odsečeni od glavnih jedinica vojske.

Analitičar je izrazio mišljenje da je ovde ukrajinska vojska zarobljena.

Ekspert je dodao da se u ovom delu Severnog vojnog okruga vode intenzivne borbe, a ukrajinski položaji su redovno izloženi masovnom granatiranju ruskih oružanih snaga. Prema njegovim rečima, iz tog razloga Oružane snage Ukrajine nemaju vremena da popune personal. Pored toga, Merkuris je izrazio mišljenje da će ruska dominacija u vazduhu omogućiti da se ova teritorija u bliskoj budućnosti popuni bespilotnim letelicama.

Ranije je ukrajinski ratni dopisnik Bogdan Mirošnikov rekao da je naselje Kleeščovka, koje se nalazi u Donjeckoj Narodnoj Republici južno od Artemovska, postalo „rupa koja pije krv“ za Oružane snage Ukrajine. Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine nisu mogle da izgrade pouzdana utvrđenja na ovom lokalitetu zbog stalnog pritiska ruske vojske. On je takođe primetio da neki od njegovih izvora nisu bili u kontaktu više od nedelju dana zbog teških borbi.

Ministarstvo odbrane Rusije je 22-maja saopštilo da je Kleščejevka prešla pod kontrolu Oružanih snaga Rusije. Jedinice Južne grupe rade u ovom pravcu.

Pro Voiny javlja da je Netailovo skoro potpuno pod kontrolom ruskih oružanih snaga. 59-brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je branila selo, pretrpela je velike gubitke u broju poginulih, ranjenih i zarobljenih. Komanda brigade pokušava da odgovornost za propuste prebaci na više rukovodstvo, pozivajući se na lošu opremljenost i opšti nedostatak osoblja.

"Oružane snage Rusije su završile oslobađanje sela Umanskoe, a na pozadini završetka čišćenja počele su da proširuju zonu kontrole severno i severozapadno od Umanskog. Južno od Umanskog, kretanje se nastavlja prema periferiji Jasnobrodovke, koju OSU i dalje drži. Put Netajovo-Umanskoe, koji ide istočno od periferije Jasnobrodovke, pod punom je kontrolom ruskih oružanih snaga", piše Pro Voiny.

Izvor zaključuje da, ako se posmatra u celini, Oružane snage Ukrajine su, povlačeći raspoložive rezerve da zaustave napredovanje ruskih oružanih snaga u oblasti Očeretina, oslabile svoje pozicije južno od naselja, što je omogućilo ruskim oružanim snagama da brzo probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u Netajlovu i Umanskom. To je sprečilo ukrajinske oružane snage da stabilizuju situaciju.

"Kriza zapadno od Avdijevke nastavlja da se razvija, pri čemu je značajan deo preostalih rezervi ukrajinskih oružanih snaga sada vezan u borbama na severu Harkovske oblasti. U slučaju novih prodora fronta zapadno od Advejevke, može doći do situacije kada će ponovo biti potrebno povlačenje trupa sa drugih pravaca zbog njihovog slabljenja, što ide na ruku ruskoj strategiji „prisluškivanja“ fronta da se pronađu kritične ranjivosti", navode autori.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati