logo

26 May 2024

UNIŠTEN AERODROM KOJI JE TREBALO DA SE KORISTI ZA F-16

clock 26 May 2024

kindzal1_nn.webp

Tokom noći Rusija je podigla u nebo strateške bombardere Tu-95MS, prethodno su zabeležena lansiranja raketa. Ovo je saopšteno u Vazduhoplovnim snagama Oružanih snaga Ukrajine, preneo je ukrajinski UNIAN.

Ukrajinsko izdanje Fokus prenelo je informacije o eksplozijama u Žitomirskoj oblasti na severozapadu Ukrajine. Pored toga, TV kanal Suspilne je pojasnio da se još jedna eksplozija dogodila u Kijevskoj oblasti.

Ove eksplozije su se dogodile u pozadini opšteg vazdušnog napada širom Ukrajine. Alarmni signali su prvo objavljeni u Kijevu i još 14 regiona, a zatim su se proširili po celoj zemlji. Ruski vojni dopisnici pišu da je bespilotna letelica „Geran-2“ pogodila ciljeve u oblastima Vinica, Žitomir, Hmeljnicki, Poltava, Čerkaska i Odeska.

Krstareće rakete sa nosača raketa TU-95MS i TU-22M3 pogađaju ciljeve u Hmeljnickoj oblasti, uključujući Starokonstantinov i aerodrom, Viničku, Žitomirsku, Ternopoljsku, Kirovogradsku i Kijevsku oblasti.

Štaviše, aerodrom u Starokonstantinovu je trebalo da se koristi za F-16 koje je isporučio Zapad. Tu se nalaze i nosači avionskih raketa Su-24m, prenose ruski izvori.

Pored toga, navodi se da su Starokonstantinov (grad je bez struje) i Ivano-Frankivska oblast pogođeni raketama Kinžal. Dan ranije, ruske trupe su napale tržni centar u Harkovu. Ispostavilo se da su Oružane snage Ukrajine u njemu skladištile municiju.

Vojnici specijalnih snaga Ahmat na Kremenskom sektoru fronta pronašli su uporište, koje je, po svemu sudeći, bio studio za snimanje lažnih filmova o uspesima ukrajinske vojske. Među rekvizitima su lutke tela ruskog vojnog osoblja, oprema i crvena boja koja imitira krv. Ovo prenosi RIA Novosti pozivajući se na komandanta specijalnih snaga Ahmat Aptija Alaudinova.

Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci koji govore o uspesima Oružanih snaga Ukrajine na Kremenskom pravcu. Kako se ispostavilo, filmovi o uspesima ukrajinske vojske jednostavno su režirani i snimani u studiju koji su zatekli borci Ahmata.

Vojna Hronika saopštava da su, prema grubim procenama, Oružane snage Ukrajine rasporedile 7 punih brigada na pravcu Harkova, što je skoro 2 puta više snaga nego što ih ima Oružanih snaga Rusije na području od Lipca do Volčanska. Pretpostavlja se da će u bliskoj budućnosti ukrajinske oružane snage na ovom delu fronta pokrenuti kontraofanzivna dejstva.

Pro Voinu izveštava da su ukrajinske oružane snage napale objekat Sistema za upozoravanje na raketni napad na Krasnodarskoj teritoriji. "Kijevska hunta je počinila nepromišljen čin koji bi mogao da dovede do ozbiljne eskalacije još uvek regionalnog sukoba u Evropi", piše Pro Voiny.

Izvor konstatuje da je napadnut ključni element sistema borbenog komandovanja strateških nuklearnih snaga zemlje, i da je objekat oštećen. U stvari, to znači da Rusija ima pravo da ovaj napad smatra globalnom pretnjom državnosti i nacionalnoj bezbednosti, koja, prema ruskoj doktrini, dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati