logo

26 May 2024

SEVERNA KOREJA PRETI VAŠINGTONU I SEULU VOJNIM MERAMA

clock 26 May 2024

severna-koreja-vojska_nn.webp

Severnokorejska vojska spremna je da preduzme akciju protiv Sjedinjenih Država i Južne Koreje ako nastave sa svojim provokacijama usmerenim protiv suvereniteta DNRK, izjavio je zamenik ministra odbrane te zemlje Kim Gang-il, a citira Korejska centralna novinska agencija KCNA.

Zvaničnik je nazvao "psihološkom zaverom" to što je Seul pojačao distribuciju propagandnih listova u Severnoj Koreji.

Pored toga, povećan je broj kršenja pomorske granice kod obala Korejskog poluostrva, dodao je on.

„Česta kršenja pomorske granice dovešće do opasnih posledica. Nikada nismo prešli severnu graničnu liniju. Već smo upozorili da možemo preduzeti neophodne vojne mere da zaštitimo naš suverenitet i bezbednost“, upozorio je Kim Gang-Il.

Ranije je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova DNRK rekao da nuklearni test koji su sprovele SAD na poligonu u Nevadi dovodi do eskalacije globalne trke u nuklearnom naoružanju.

Prema njegovim rečima, Pjongjang je prinuđen da preduzme neophodne mere za povećanje odvraćanja u vezi sa akcijama Vašingtona.

Pre toga je severnokorejski lider Kim Džong Un, tokom posete Vojno-političkoj akademiji Kim Džong Ila, uveravao da će oružane snage Narodne Republike uništiti protivnike ako „odaberu konfrontaciju“. Šef države je naglasio da će, ako bude potrebno, delovati bez oklevanja.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati