logo

06 Jul 2024

NA ZAHTEVE DA ODE, BAJDEN OBEĆAO DA ĆE SE POVUĆI AKO MU BOG TAKO KAŽE

clock 06 Jul 2024

bajden-molitva_nn.webp

Demokratski član američkog Kongresa Majk Kvigli rekao je da američki predsednik Džo Bajden mora da napusti izbornu trku kako bi sprečio potpunu katastrofu. On je ovaj zahtev izneo na tv-kanalu MSNBC. Kvigli je sugerisao da bi predsednik Bajden trebalo da pusti „nekog drugog“ da učestvuje na predstojećim izborima.

„Gospodine predsedniče, vaše nasleđe je spremno. Mi smo u nenaplativim dugovima. Jedina stvar koju sada možete da uradite da ovo učinite konstantnim i sprečite potpunu katastrofu je da odete“, rekao je Kvigli.

Bivša sekretarka za štampu Bele kuće Kejli Mekineni napomenula je da su Bajdenove debate sa njegovim prethodnikom Donaldom Trampom pokazale nesposobnost američkog lidera da pregovara sa kolegama. Predložila je da „zatvorite oči“ i poslušate Bajdenov govor, a zatim da zamislite kako razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Zauzvrat, Bajden je, u intervjuu za ABC News, rekao da će odbiti učešće u izbornoj trci samo u jednom slučaju – ako mu Bog tako kaže. Prema njegovim rečima, rukovodstvo frakcija Demokratske stranke u oba doma Kongresa SAD ubeđuje ga da ne napusti izbornu trku.

„Ako Gospod Svemogući siđe sa neba i kaže mi ovo, ja bih to mogao učiniti“, rekao je on.

Bajden je u petak "potpuno isključio" mogućnost da odustane od svojih planova za reizbor i rekao da se nada da će učestvovati u sledećoj debati sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u septembru. Bajden je izrazio uverenje da ga iz trke želi izbaciti samo demokratski senator Mark Vorner.

Ranije govoreći o svojim dostignućima, Bajden je sebe nazivao „likom koji je zaustavio (Vladimira) Putina“. Ovako je američki lider odgovorio na pitanje novinara Džordža Stefanopulosa da li bi mogao „efikasno da radi u naredne četiri godine“.

I šef Bele kuće potvrdio je spremnost da u izbornoj trci pobedi svog rivala, bivšeg šefa država Donalda Trampa.

Brojni političari i novinari govore da bi demokrate mogle odbiti da nominuju Bajdena i zamene ga drugim kandidatom. Veliki broj demokrata počeo je ozbiljno da razgovara o mogućnosti da se od predsednika Džoa Bajdena formalno zatraže da se povuče sa izbora.

Demokratska stranka je zabrinuta ne samo zbog mogućnosti gubitka kontrole nad Belom kućom, već i zbog potpunog zauzimanja svih grana vlasti od strane republikanaca – izvršne, zakonodavne i sudske. Priliku da nešto urade imaće na konvenciji u avgustu, ali će u praksi biti teško izbaciti Bajdena iz trke, osim ako on sam odbije da učestvuje.

Istovremeno, iz štaba aktuelnog predsednika poručuju da on neće odustati i napustiti trku. Prema nekim izveštajima, on bi mogao da bude predložen za predsedničkog kandidata već 21-jula, bez čekanja na kongres stranke u avgustu, čime bi bila stavljena tačka na raspravu o tome da li treba da učestvuje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati