logo

18 Jul 2024

U OBLASTI HARKOVA STRANI PLAĆENICI KIDNAPUJU I SILUJU ŽENE

clock 18 Jul 2024

ukrajina-placenici1_nn.webp

Žene evakuisane iz oblasti Harkov prijavile su da su bile izložene seksualnom nasilju od strane stranih plaćenika. Ovo je brifingu rekao zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Jevgenij Lisnjak, prenose RIA Novosti.

„Prema izjavi evakuisanog stanovnika Harkovske oblasti, neposredno pre početka neprijateljstava, na teritoriju sela Lukjanci su izvršili racije borci specijalnih snaga Kraken zajedno sa stranim državljanima francuskog porekla Pored toga, prema navodima žrtava, počinjena su dela seksualnog nasilja i otmice predstavnica iz sela Glubokoe i Lukjanci“, navodi se u članku.

Prema Lisnjaku, Odeljenje unutrašnjih poslova vojno-civilne administracije evidentiralo je više od 50 ratnih zločina koje su počinili strani plaćenici u oblasti Harkov. On je napomenuo da su neke od žrtava nasilja umrle, a preživeli su izvestili da su počinioci nosili francuske ševrone.

Zamenik načelnika je izneo podatak da su od početka maja ove godine, 32 strana plaćenika eliminisana u oblasti Harkov. Prema njegovim rečima, tela stranaca se evakuišu pomoću helikoptera, preneo je TASS.

„Samo prema podacima Uprave unutrašnjih poslova ukrajinskog civilnog vazduhoplovstva, za sada se zna o 32 mrtva među plaćenicima čija se tela u tajnosti prevoze helikopterima sa aerodroma Harkov u zapadne delove Ukrajine danonoćno“, rekao je Lisnjak.

ukrajina-kraken_nn.webp

On je napomenuo da se tela običnih ukrajinskih vojnika nikada ne evakuišu sa ratišta pomoću helikoptera. Ovu informaciju potvrdili su stanovnici Harkovske oblasti koji žive u blizini vazdušne luke.

Pored toga, Lisnjak je primetio ozbiljan porast broja stranih plaćenika u regionu. Ovo posebno važi za specijaliste iz Francuske. Prema rečima zamenika šefa CAA, oni su prebačeni u Harkov iz donjeckog i zaporožskog pravca.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati