logo

19 Jul 2024

UKRAJINSKI AERODROMI PONOVO RAKETIRANI. RUSKE TRUPE ULAZE U NOVGOROD

clock 19 Jul 2024

ruska-artiljerija2_nn.webp

Ruske raketne snage su noću gađale aerodrome u Mirgorodu i Krivom Rogu, gađajući industrijske objekte i nekoliko privremenih lokacija Oružanih snaga Ukrajine, izvestili su ruski informativni resursi. Na vojnom aerodromu u Mirgorodu bazira se 831-brigada taktičke avijacije Ukrajine. Pored toga, postoji i centar za obuku pilota, au blizini se nalaze skladišta. Vazduhoplovstvo Ukrajine koristi Mirgorod kao odskočni aerodrom za napade na Zaporožje i Krimski pravac.

Stanje na frontu - 19.07.2024
Donjecki front - Ruske trupe polako ali metodično napreduju u Krasnogorovku. Teritorija koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine se smanjuje, a izveštava se o postepenom povlačenju ukrajinskih snaga iz grada.

Na pravcu Ugledara, u rejonu sela Konstantinovka nastavljaju se borbe. Ukrajinske oružane snage pokušavaju da sprovedu kontranapade kako bi povratile kontrolu nad prethodno izgubljenim pozicijama.

Ruske snage pojačavaju intenzitet napada uz učešće artiljerije, FPV dronova, helikoptera i aviona. Intenzitet neprijateljstava u ovoj oblasti će se samo povećati, jer Konstantinovka otvara pristup Ugledaru. Za Oružane snage Ukrajine gubitak sela bio bi težak taktički poraz.

Na Toretskom frontu ruske trupe proširuju mostobran na istok, stvoren u južnom delu Novgoroda. Vojna Hronika izveštava da se pojavio snimak koji potvrđuje prisustvo ruskih jurišnih jedinica na južnim izduženim prilazima selu Njujork (Novgorod). U centru sela vode se žestoke borbe čiji će ishod biti ključan za liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Ruske trupe napreduju iz istočnog predgrađa Torecka. Borbe se nastavljaju u susednoj Družbi, na severu i jugu.

U pravcu Artemovsk, u oblasti Kalinovke, ruske trupe uspele su da potisnu ukrajinske oružane snage preko kanala Severski Donec-Donbas. Pošto su obezbedile kontrolu nad selom, ruske jedinice su napredovale ka Grigorovki. Borbe se nastavljaju i u oblasti Kleščejevke.

ruska-artiljerija28_nn.webp

Na Avdejevskom pravcu ruske trupe zaobilaze Karlovsko jezero sa severa. Na severu, u Novoselovki Pervai, ukrajinske snage izgleda nisu u stanju da izdrže napade ruskih trupa sa tri strane, držeći samo nekoliko uporišta u južnom delu sela. Posle gubitka ovog mesta, Oružane snage Ukrajine će teško zadržati položaje istočno od reke Volčje.

Prema podacima sa terena, ruske trupe su izbacile većinu ukrajinskih snaga iz Lozovackog, zauzele nekoliko položaja između Lozovackog i Vozdviženke, kao i između Lozovackog i Progresa. Daljim napredovanjem ruske armije ka zapadu, snage Oružanih snaga Ukrajine u Progresu naći će se u kritičnoj situaciji – nakon oslobođenja Novoselovke Prve, ruske trupe će krenuti u ofanzivu sa juga i opkoliti Progres.

Harkovski front - U severnom delu Volčanska značajno područje je u sivoj zoni, ruske jedinice postepeno preuzimaju inicijativu, uz veliku upotrebu avijacije. U oblasti sela Glubokoje situacija takođe ostaje nepromenjena.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati