logo

22 Jul 2024

BAJDEN ODLUČIO DA SE POVUČE IZ IZBORNE TRKE, HARIS NOVI KANDIDAT

clock 22 Jul 2024

bajden4_nn.webp

Američki predsednik Džo Bajden rekao je visokim članovima svoje kampanje i tima Bele kuće o svojoj odluci da se povuče iz trke samo nekoliko minuta pre nego što je objavio svoju izjavu, javio je CNN, pozivajući se na zvaničnike. Pojašnjava se da je većina Bajdenovog predizbornog osoblja saznala vest iz predsednikove poruke na društvenoj mreži X.

„Moje kolege demokrate, odlučio sam da ne prihvatim nominaciju i da svu svoju energiju usmerim na svoje dužnosti predsednika do kraja svog mandata“, napisao je Bajden.

On je u objavi dodao da je izabrao Kamalu Haris za svog potpredsednika, i da joj pruža punu podršku da bude kandidat stranke ove godine.

Sam Bajden je svoje predsedništvo nazvao svojom "najvećom čašću". On je podsetio da će tražiti reizbor, ali da je odluka o „istupanju iz trke“ doneta u interesu Demokratske stranke i cele zemlje, sada namerava da se fokusira na ispunjavanje svojih dužnosti kao šefa države do kraja svog mandata.

Lider je zaključio zahvalnost svima koji su radili na njegovom ponovnom izboru, kao i potpredsednici Kamali Haris na njenom „izuzetnom partnerstvu“.

Politico izveštava, pozivajući se na izvore, da je američki predsednik Džo Bajden odlučio da se povuče iz izborne trke nakon što su ga u to ubedila dva njegova najbliža savetnika. Oni su američkom lideru ukazali da nema šanse za njegov reizbor posle neuspešnog nastupa političara na debati sa bivšim šefom države Donaldom Trampom.

To nije bilo zato što je predsednik bio umoran od prebegavanja unutar sopstvene stranke, iako je to bilo tačno. Poenta je u tome da je Bajden konačno shvatio da ne može da pobedi, u šta su mnoge druge demokrate bile uverene nakon njegovog sumornog nastupa na debati prošlog meseca, navodi publikacija.

Konkretno, Mike Donilon i Steve Ricchetti su ubedili Bajdena da napusti izbornu trku. Predsednik je razgovarao sa njima u svojoj rezidenciji u Rehobot Biču u Delaveru.

Savetnici su Bajdenu skrenuli pažnju na pad donacija za njegovu izbornu kampanju i na rezultate anketa prema kojima političar „nema šanse da pobedi u novembru”.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp potvrdio je spremnost da učestvuje u debatama sa potpredsednicom Kamalom Haris. Kao i svakim drugim kandidatom demokrata, naglasio je u intervjuu za CBS.

„Ne znam s kim ću razgovarati. Još nije utvrđeno ko će biti na drugoj strani. Ali mislim da ko god da je, voleo bih da razgovaramo o tome“, rekao je Tramp.

Harisova je ranije najavila da namerava da dobije nominaciju kao predsednički kandidat demokrata. Ona je zahvalila aktuelnom šefu država Džou Bajdenu što je podržao njenu kandidaturu. Sam Bajden je uveravao da u potpunosti podržava Harisovu kandidaturu – da je to što je 2020 izabrao za potpredsednicu „bila je njegova najbolja odluka“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati