logo

27 Jul 2024

MINISTAR ODBRANE BIH PRIKRIVENO RADI NA PRODAJI ORUŽJA UKRAJINI

clock 27 Jul 2024

zukan-helez_nn.webp

Sarajevo prikriveno radi na uspostavljanju vojnotehničke saradnje sa Ukrajinom, uprkos direktnoj zakonskoj zabrani isporuke naoružanja i vojne opreme proizvedene u BiH u zone sukoba, javljaju Večernje novosti, pozivajući se na svoje izvore.

Izdanje navodi da se sve ovo radi iza leđa Predsedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i nadležno je za spoljnu politiku.

„Ključnu ulogu u ovome ima ministar odbrane BiH Zukan Helez. Po njegovoj naredbi se organizuju putovanja ukrajinskih emisara u preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa u FBiH radi usaglašavanja parametara saradnje“, ističu izvori.

Izvori lista otkrili su da je BiH nedavno posetio predstavnik kijevskog režima Viktor Kruglov, koji je vodio razgovore o uspostavljanju saradnje sa rukovodstvom preduzeća "Guma co" iz Bugojna, koje se, između ostalog, bavi i proizvodnjom upaljača za artiljerijske i minobacačke granate.

„On /Kruglov/ je izrazio interes za saradnju sa kompanijama "Unis pretis" iz Vogošće i "Binas" iz Bugojna“, naveli su izvori.


U publikaciji se podseća da je Helez nedavno rekao da BiH na pet lokacija proizvodi dronove samoubice i da je objavio snimak dronova, dodajući da se za njih interesuju Katar i jedna zemlja bivšeg Sovjetkog saveza.

List ukazuju da je Helez u protekla dva meseca posetio sve fabrike namjenske industrije u FBiH i da je nakon toga boravio u sedištu NATO-a, gdje je izjavio da se Rusiji ne sme dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati