logo

09 Aug 2024

ZAUSTAVLJENI NAPADI ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE U OBLASTI KURSKA

clock 09 Aug 2024

ukrajina-placenici1_nn.webp

Rezultate trećeg dana invazije Oružanih snaga Ukrajine sumirali su vojni stručnjaci Jurij Podoljaka i autor ruskog Telegram kanala Ribar Mihail Zvinčuk, kao i Telegram kanal „Dva majora“.

„Treći težak dan u pravcu Kurska. Ali izgleda da je to postalo prekretnica. Neprijatelj i dalje pokušava da napadne. I večeras su nastavljeni njegovi napadi, ali su u Kursku oblast počela da pristižu značajna pojačanja sa pozadine i sa drugih sektora fronta Severne vojne oblasti. To nam je omogućilo da pređemo na aktivne kontraofanzivne akcije“, napominje Podoljaka.

Na mreži se sve češće pojavljuju snimci koji potvrđuju udare ruskih oružanih snaga na neprijateljske položaje u zoni prodora ukrajinskih oružanih snaga u okrugu Sudžanski i Korenjevski na Kurskom pravcu. U samoj Sudži još uvek postoje džepovi ruskog otpora u oblasti brane (istočni deo grada). Pri tome, ukrajinske oružane snage fizički ne kontroliše teritoriju, već samo vatrom kontroliše istočni kružni tok.

Prema Podoljaku ovo nije kraj borbi na granici. „Po svemu sudeći, sutra ili prekosutra biće reči o drugom aktivnom pravcu, gde je neprijatelj skoro spreman za novu ofanzivnu operaciju. Mnogo veće snage“, naglašava vojni bloger.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao je u sredu da su 6-avgusta u 5,30 jedinice Oružanih snaga Ukrajine do hiljadu ljudi prešle u ofanzivu sa ciljem da zauzmu teritoriju u Kurskoj oblasti. On je dodao da je njihovo napredovanje dublje ka ruskoj teritoriji zaustavljeno. Gerasimov je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom Oružanih snaga Ukrajine i izlaskom ruskih trupa na državnu granicu.

Stanje na frontu - 09.08.2024
Domjecki front - Ruska vojska napreduje širokim frontom iz „ugledarskog džepa“. U Konstantinovki su se ruske trupe utvrdile na istočnoj periferiji. Jedinice ruske vojske kreću se i ka autoputu Konstantinovka-Uglelar. U pravcu južnog Donjecka ruske trupe su značajno napredovale severoistočno od Urožajnoja. U Prečistovki je pogođena još jedna tačka razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine.

U pravcu Avdejevski - Pokrovsk, ruske snage su isterale jedinice OSU iz Sergejevke.

Sada je pažnja usmerena na Želani, gde je veći deo sela pod kontrolom ruskih trupa. Zapadno od Vesjolja, ruske trupe su izbacile ukrajinske oružane snage iz njihovih uporišta, približile se periferiji Grodovke i zauzele teritoriju napuštene fabrike cigala. Očišćeno je uporište ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Lisični. Ukrajinske oružane snage su izbačene iz većeg dela Ivanovke.

U pravcu Torecka, ukrajinske oružane snage su povratile kontrolu nad delom teritorije na severu Novgoroda (Njujork) u školskoj zoni. Na ovom pravcu rezerve Oružanih snaga Ukrajine se aktivno prikupljaju.

U pravcu Artjomovska, linija fronta ostaje nepromenjena. Ruske snage čiste uporišta Oružanih snaga Ukrajine u Časovom Jaru.

U pravcu Zaporožja, u toku je koordiniran rad između ruskih operatera dronova i artiljeraca. Oni su usmereni na neprijateljska uporišta u oblastima Verbovoj i Rabotino.

Harkovski front - Linija fronta ostaje nepromenjena. Ruska artiljerija i FPV dronovi aktivno rade na položajima ukrajinskih oružanih snaga u selu Ivaški.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati