logo

17 Sep 2022

ORGANIZATORI "EVROPRAJDA" NAJAVLJUJU PROTEST I ŠETNJU UPRKOS ZABRANI

clock 17 Sep 2022

europride3_nn.webp

Uprkos odluke MUP-a o zabrani šetnje u okviru "Evroprajda" i potvrđivanja te odluke od strane Upravnog suda, organizatori ove manifestacije najavljuju protest i šetnju do Stadiona Tašmajdan.

"Ako je verovati Ministru unutrašnjih poslova i presudi Upravnog suda, koji je odbio žalbu "Evroprajda", šetnja od strane ovog ministarstva je zabranjena, navode danas organizatori i najavljuju da će ipak izaći na protest.

"Mi, kao aktivisti, koristimo svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost i izlazimo na protest ispred Ustavnog suda, odakle ćemo zajedno krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan).

Takođe, verujemo da ćemo, kao građani i građanke ove zemlje, biti sigurni, čak i dok koristimo svoje demokratsko pravo na protest. MUP je o ovom skupu obavešten", navedeno je u saopštenju organizatora Evroprajda u Beogradu.

Nakon protesta, kako kažu, okupiće se na stadionu Tašmajdan, gde će se program održati po prvobitnom planu.

"Verujemo da je današnji dan od istorijskog značaja za LGBTI zajednicu u Srbiji i regionu", kažu organizatori.


Policija je zatvorila Bulevar kralja Aleksandra oko podne. Kordoni su postavljeni ispred Pravnog fakulteta, kao i ispred bočnih ulica koje sa Vračara seku Bulevar. Kordon je i ispred crkve svetog Marka, a dobar deo parka Tašmajdan ograđen je žičanom ogradom, javlja reporter Sputnjika.



Mediji javljaju da je na ulicama Beograda zabeležen prvi incident. Protivnici Prajda, počeli su već da se okupljaju na centralnim ulicama Beograda. Jedan od njih oteo je LGBT zastavu, zbog čega ga je policija upravo privela.

Grupa protivnika Prajda okupila se ispred Ustavnog suda. Njih su odmah opkolile jake policijske snage.

Protivnici Prajda skandiraju policiji "Idite na Kosovo" i pevaju patriotske pesme. Među njima ima i onih koji su obučeni u monaške odore, izveštava reporter Sputnjika.

Ispred Ustavnog suda došlo je do sukoba policije i protivnika Prajda.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati