logo

17 Sep 2022

❗SKOT RITER: ZAPAMTITE, NAŠ CILJ NIJE DA POMOGNEMO UKRAJINI DA POBEDI

clock 17 Sep 2022

riter1_nn.webp

Vojna pomoć koju Vašington pruža Kijevu ne ostvaruje se odmah. U mnogim slučajevima govorimo o izdvajanju sredstava za proizvodnju oružja koje neće biti poslato do sledeće godine, rekao je Skot Riter, penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa, u intervjuu za Jutjub kanal „Judging Freedom“.
Prema Riteru, daleko je od izvesnog da će do tog vremena Ukrajina uopšte postojati kao država, tim pre što se kontraofanziva ukrajinskih trupa za njih pretvara u ogromne gubitke.

U štampi se sve vreme piše da je sekretar Blinken izdvojio opremu za više od dve milijarde dolara, da je ministar odbrane Ostin izdvojio opremu za još 750 miliona… Kako sam razumeo, govorimo o sredstvima i opremi, koji su veliki udeo u ukupnom paketu od 50-60 milijardi, koji je Kongres podržao pre izvesnog vremena. Šta možete reći o tome?

SKOT RITER: U pravu ste. Sve ovo uzima se iz fondova, čiju je dodelu Kongres odobrio 21.

maja ove godine. Ovaj iznos je sada raspoređen na delove.
Ono što je ovde interesantno, je da se značajan deo ove tehnologije ne prenosi odmah, a to znači da Ukrajinci neće videti ovo oružje do 2023. godine, a do tada, čini mi se, Ukrajine više neće biti. Oprema koju smo im mi i NATO zemlje već predali, sada se uništava.

Inače, jedino što se može reći o ovoj ofanzivi je da je ona već stala. Rusi idu u kontranapad, masakriraju Ukrajince, a u narednih nekoliko dana Rusija će povratiti sve izgubljene teritorije.
Ukrajina će postići samo da će izgubiti sve rezerve koje je godinama prikupljala. Ovo je jedan od najglupljih vojnih manevara u modernoj istoriji, i ima čisto političku motivaciju, a Ukrajinu je već koštao sa novih 6.000 poginulih.

Ima li među vojskom ozbiljnih i iskusnih ljudi – poput vas ili Mekgregora, koji su u aktivnoj vojnoj službi – koji bi predsedniku Zelenskom, ili osobi koja je na čelu štaba Oružanih snaga Ukrajine, dali neke preporuke pre donošenja takvih odluka – od kojih ste jedan nazvali glupim i pogubnim?SKOT RITER: Zapamtite, naš cilj nije da pomognemo Ukrajini da pobedi. Lojd Ostin je jasno objasnio šta je naš cilj- da se postaramo da Ukrajinci nanesu toliku štetu ruskim oružanim snagama, da Rusija ne bi mogla da ponovi svoj „Ukrajinski manevar“ u budućnosti. Zato guramo Ukrajince da sprovode takve nepromišljene ofanzive.

A to je upravo najodvratniji aspekt ovog pitanja, jer znamo kakav će biti ishod. Nadamo se samo, da će pre nego što poginu svi ti Ukrajinci koje smo opremili i obučili, oni imati vremena da ubiju izvestan broj Rusa. Zapitajte se, zašto su Ukrajinci tako dugo mogli da drže tako veliku teritoriju- zato što Rusi nemaju nameru da ginu u ime glupih ciljeva.

Rusi su shvatili, da su Ukrajinci na određenom mestu na bojnom polju, nakratko stekli nadmoć, pa su se povukli sa malim gubicima, vukući Ukrajince za sobom dok ne potroše ljudstvo – a sada Ukrajince stežu u klješta, i uništavaju ih. A znali smo unapred da će tako biti.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati