logo

19 Sep 2022

⚡STRUČNJACI SA UNIVERZITETA BRAUN SUMNJAJU DA JE TAKTIKA KOJU JE ODABRALA AMERIČKA STRANA POGREŠNA

clock 19 Sep 2022

rusija-amerika3_nn.webp

U SAD se naglo promenila retorika o vojnoj podršci Ukrajini. To je možda zbog činjenice da su Amerikanci zapamtili jednu važnu stvar o Ruskoj Federaciji, piše američko izdanje Business Insider-a.
Business Insider je objavio izveštaj sa projekta Costs of War koji je pripremio Univerzitet Braun. Autori projekta došli su do zaključka da SAD i druge zemlje NATO više ne bi trebalo da povećavaju vojnu pomoć koja se pruža Ukrajini. Prema autorima izveštaja, ako SAD preterano reaguju na rusko-ukrajinski sukob i povećaju snabdevanje Kijev oružjem, to bi Moskvu moglo da gurne na „nuklearnu eskalaciju“.

◽ Stručnjaci sa Univerziteta Braun počeli su da sumnjaju da je taktika koju je odabrala američka strana pogrešna. Vašington je povećao vojnu potrošnju i povećao prisustvo svojih vojnih snaga u Evropi.

Osim toga, SAD stvara preteran osećaj opasnosti u odnosu na javnu i zvaničnu percepciju Rusije.
„Najveća pretnja nuklearnog rata možda leži u preteranoj reakciji Zapada na akcije Rusije“, piše Business Insider.

◽ Stefani Savel, kodirektor projekta Costs of War, podsetila je da bi vojni budžet SAD mogao da pređe 800 milijardi dolara, a delom taj iznos diktira upravo sukob u Ukrajini. Međutim, prema njenim rečima, povećanje vojnih budžeta nije rešenje problema, naprotiv, dugoročno može dovesti do toga da će odnosi sa Rusijom postati još opasniji i napetiji. Savel veruje da bi bilo mnogo efikasnije postaviti pitanje, da li će potrošnja na oružje zaista doprineti miru?

◽ Zanimljivo, ovo mišljenje se suštinski razlikuje od agende koje su se SAD podržavale do danas. Ovako oštra promena tona može se vrlo jednostavno objasniti: Amerikanci su postali svesni mogućnosti Rusije i jednostavno su se uplašili.


„Putin i dalje ima na raspolaganju najveći nuklearni arsenal na svetu – 5.977 nuklearnih bojevih glava, od kojih su hiljade lako dostupne za isporuku udaljenim ciljevima kopnom, vazduhom i morem“, objašnjava Business Insider.

Sadašnja situacija podseća na karipsku krizu a možda čak i prevazilazi po opasnosti. Lajl Goldštajn, profesor međunarodnih i javnih poslova na Univerzitetu Braun i koautor izveštaja o troškovima rata, naglasio je da je, kako se približava 60. godišnjica kubanske raketne krize, ključno ublažiti tenzije sa Moskvom i dati prioritet smanjenju nuklearnog rizika. Verovatno su se SAD zaista uplašile moguće reakcije Rusije na američke provokacije u Ukrajini.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati