logo

23 Sep 2022

❗HRVATSKA ODUZIMA SRPSKOJ DECI I - MATERNJI JEZIK

clock 23 Sep 2022

hrvatska_nn.webp

Prema rezultatima popisa u Hrvatskoj, 95,25% stanovništva izjasnilo se da priča na hrvatskom, dok 1,16% građana smatra srpski svojim maternjim jezikom. Iako je srpski drugi najzastupljeniji jezik u državi, Srbi iz Vukovara su, spavši na ispod jedne trećine ukupnog stanovništva, izgubili zakonom zagarantovano pravo na dvojezičnu nastavu.

◽ Novi popis pokazao je da Srbi u Vukovaru više ne čine jednu trećinu stanovništva, te zakon o manjinama koji je garantovao upotrebu ćirilice u školama, dvojezične natpise na javnim institucijama poput policije, pošte, imenima ulica i trgova, više ne važi.



◽ Kada je reč o Vukovaru, tamo je jedna grupa šovinista na vlasti neprekidno. Sprovodi se inžinjering oko povratka ljudi koji su tu došli posle takozvane mirne reintegracije. Hrvati su objedinjeni oko uverenja da je poštovanje prava Srba, kada je reč o prosveti i kada je reč o pismu i jeziku, podilaženje „zločincima iz redova srpskog naroda“ i neka vrsta nepoštovanja prema hrvatskim stvarnim ili navodnim žrtvama, izjavio je za Sputnjik istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati