logo

24 Sep 2022

⚡DIE WELT: SPREMA LI SE RAT UNUTAR NATO-A

clock 24 Sep 2022

gre-tur_nn.webp

Uprkos proglašenom jedinstvu NATO-a zbog ukrajinske krize, pravi rat između Turske i Grčke sprema se unutar alijanse, piše kolumnistkinja „Die Welt-„, Karolina Druten.
„Na papiru su Turska i Grčka saveznici, ali u nedavnoj prošlosti ove dve zemlje su više puta stajale na ivici rata“, tvrdi autorka.

◽ Ona je podsetila da su dve zemlje bile blizu oružanog sukoba 80-ih, 90-ih, pa čak i pre dve godine, jer su se sporovi između Ankare i Atine ticali nalazišta ugljovodonika i statusa grčkih ostrva, a sada su nesuglasice ponovo eskalirale.
Nedavno je turski predsednik zapretio Grčkoj, da bi se njegovi vojnici mogli „pojaviti noću“. Istovremeno, Ankara je ranije optužila Atinu za granatiranje teretnog broda, naglasio je analitičar.

◽ Suština sukoba između dve zemlje je u tome, što Turska optužuje Grčku za kršenje sporazuma iz Lozane (1923) i Pariza (1947) i militarizaciju ostrva, navodi se u članku.

Ankara insistira da Atina uzima suverenitet nad njima, dok grčka strana ističe da se brani, jer Turska drži brojne desantne letelice na zapadnoj obali, dodaje Druten.
Obe zemlje istovremeno, proglašavaju pravo na vađenje prirodnog gasa sa polja u Sredozemnom moru, navodi se u članku.

◽ U slučaju vojnog sukoba između dve zemlje, pomoć NATO-a Ukrajini može biti ugrožena, citira autor Rajana Gingerasa, profesora na Mornaričkoj postdiplomskoj školi, i istoričara poznog Otomanskog carstva.
Prema njegovim rečima, destabilizacija u zoni sukoba postaće „najveća noćna mora“, budući da je grčka luka Aleksandrupolis ključna tačka za snabdevanje Kijeva oružjem alijanse.

◽ Autorka je napomenula, da povelja NATO-a ne reguliše postupanje članica bloka u slučaju rata, između ostalih članica organizacije.
„Ako se turski vojnici „pokažu noću“, kako preti Erdogan, onda je sasvim jasno ko će u ovom slučaju biti agresor. Ali ako do sukoba dođe na otvorenom moru, biće drugačija situacija.


Istovremeno, Druten očekuje da će NATO delovati kao posrednik, pošto ne postoji mehanizam za isključenje zemalja iz bloka.

◽ NATO saveznici Grčka i Turska više puta su se našle na ivici oružanog sukoba zbog teritorijalnih sporova. Nova runda napetosti počela je 23. avgusta, kada je Atina prema Ankari, rasporedila sisteme protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje, za gađanje borbenih aviona F-16 tokom misije NATO-a. Grčka to poriče.
Turski predsednik zapretio je susednoj zemlji strašnim posledicama, ako sukob dalje eskalira, podsećajući na masakr u Smirni (današnji Izmir) od pre jednog veka.

◽ Ankara je navela da od NATO-a očekuju objektivnost u vezi sa incidentom. Prema rečima turskog ministra odbrane, Atina ignoriše međunarodno pravo, dobrosusedske odnose i prijateljstvo.
Zauzvrat, grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da turski zvaničnici podrivaju koheziju NATO-a.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati