logo

26 Sep 2022

❗GALIJAŠEVIĆ : I AMERIKA I VELIKA BRITANIJA FINANSIRAJU OPOZICIJU U SRPSKOJ

clock 26 Sep 2022

galijasevic_nn.webp

Politički analitičar i stručnjak za bezbjednost i terorizam DŽevad Galijašević rekao je danas Srni da slučaj finansiranja kandidata PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić u iznosu od 10 miliona dolara nije usamljen primjer, jer su se slične stvari dešavale i ranije, u šta je osim Amerike uključena i Velika Britanija.

◽ „Nije prvi put da se Zapad miješa u izbore u BiH, jer je poznato da su svi dosadašnji izbori bili pod pritiskom tog Zapada, s jedne strane medijskom propagandom, koja je uvijek vođena protiv vlasti u Republici Srpskoj, odnosno Milorada Dodika i SNSD-a, a s druge strane postoji čitava organizacija tzv. specijalnih predstavnika i diplomata, ali ne samo iz SAD nego i Velike Britanije“, rekao je Galijašević.



◽ On smatra da ni u ovaj slučaj nije umiješana samo Amerika, kao ni da nije riječ samo o jednoj uplati novca na račun opozicije, već o mnogo široj akciji podrške PDP-u, političkoj stranci za koju tvrdi da je britanska ekspozitura, miljenik Zapada.

◽ „Ako pogledate istoriju i školovanje pojedinih kadrova PDP-a, vidjećete npr. Mladena Ivanića koji je u Glazgovu radio doktorat, a upravo tamo su sjedišta pojedinih britanskih službi. Neki od tih ljudi su otišli tamo i obezbijedili sebi kapital, nekretnine, kuće, stanove, i to nam govori da Velika Britanija ovdje koristi i zloupotrebljava svoju ulogu pritiskom na stanovništvo finansiranjem ovih i sličnih projekata“, naveo je Galijašević.

◽ U dokumentu američkog Odjeljenja za evropska i evroazijska pitanja navodi se da je na osnovu sporazuma sa specijalnim predstavnikom Metju Palmerom i ambasadorom Gabrijelom Eskobarom sa Jelenom Trivić i Mladenom Ivanićem i instrukcija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena neophodno dati 10 miliona dolara u gotovom novcu timu generala Dejvida Noulsa.



◽ „Svrha ovih sredstava je sprovođenje agende utvrđene na sekretarskom sastanku u septembru 2021. godine /BR. 0709BHC21/ i tiče se jačanja uticaja i optimizacije sprovođenja američkih strateških odluka u oblastima pod ruskim uticajem, iznad svega, sprovođenja agende Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon izbora u Republici Srpskoj, BiH“, navodi se u dokumentu.

◽ Prema tom dokumetu, neophodno je obezbijediti 19.500.000 u valuti BiH u novčanicima od po 200 KM.
❗U vezi sa ovim dokumentom Srna je više puta kontaktirala Trivićevu, ali ona nije odgovarala na pozive.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati