logo

29 Sep 2022

❗MARIJA ZAHAROVA: DA LI SU SAD IZVRŠILE PRETNJU U VEZI SA GASOVODOM SEVERNI TOK 2

clock 29 Sep 2022

bajden-sev-tok_nn.webp

Američki predsednik DŽozef Bajden trebalo bi da odgovori da li su Sjedinjene Države izvršile pretnju u vezi sa gasovodom Severni tok 2, izjavila je u sredu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

?„Američki predsednik DŽo Bajden mora da odgovori na pitanje da li su Sjedinjene Države izvršile pretnju 25. i 26. septembra kada je prijavljena vanredna situacija na tri linije Severnog toka 1 i Severnog toka 2, koji su preliminarno prepoznati kao pucanje cevi, dok je on sugerisao da su dignuti u vazduh“, rekla je ruska diplomata na svom Telegram kanalu.

Na njemu je postavila video na kojem američki lider drži govor o kome je reč.

?„Njegova izjava o namerama bila je potkrijepljena obećanjem. Čovek mora biti odgovoran za svoje reči. Nerazumevanje onoga što govori ne oslobađa nikoga od odgovornosti. Evropa mora znati istinu!“ naglasila je Zaharova.

? Nord Stream AG je u utorak izvestio o „šteti bez presedana“ u ponedeljak koja je pogodila tri linije gasovoda Severni tok 1 i 2 registrovane u roku od nekoliko sati. Prvi je identifikovan duž Severnog toka 2 u blizini danskog ostrva Bornholm, a nakon toga su otkrivena dva curenja.

Danska agencija za energetiku saopštila je da je izašla velika količina prirodnog gasa. Avionima i plovilima je savetovano da ostanu najmanje pet milja od mesta incidenta.

? Kasnije su švajcarski seizmolozi saopštili da su u ponedeljak zabeležene dve eksplozije duž trasa oba gasovoda. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je incidente kao sabotažu i upozorila da je „svako namerno ometanje neprihvatljivo i da će dovesti do najsnažnijeg mogućeg odgovora“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati