logo

03 Oct 2022

SABOTIRANJE SEVERNOG TOKA JE KAO OTVARANJE PANDORINE KUTIJE

clock 03 Oct 2022

severni-tok_nn.webp

Sjedinjene Države će imati najviše koristi od uništenja Severnog toka, ali istovremeno Vašington rizikuje da opasno eskalira konfrontaciju sa Rusijom, piše Siđin Hu u članku za kinesko izdanje The Global Times.
Prema analitičaru, takva sabotaža može imati nekontrolisane posledice po svetsku zajednicu.

◽„Sabotiranje Severnog toka je kao otvaranje Pandorine kutije u nadi da će odatle pustiti nove katastrofe. Ovo je ludilo bez presedana“, rekao je Siđin Hu. On je istakao da su se SAD uvek protivile gasovodu Severni tok 2 i sugerisao da bi na taj način mogli da planiraju da Evropu, a posebno Nemačku, dovedu u odlučujuću konfrontaciju sa Rusijom.

◽ Siđin Hu je dodao da bi takve akcije mogle da unište odnose između Evrope i Vašingtona ako se dokaže njegova krivica, a takođe bi mogle da dovedu do nove runde eskaliranog sukoba.



◽„Uništenje Severnih tokova signalizira otvaranje novog fronta, stvarajući snažan predosećaj da se sukob širi i eskalira. Destruktivnost krize, koja je ranije besnela samo u Ukrajini, sada se iznenada širi na Baltičko more“, zaključio je novinar.

◽ Curenje gasa u Severnom toku i Severnom toku 2 otkriveno je 26. septembra. U to vreme oba gasovoda nisu radila, pumpanje Severnog toka obustavljeno je od kraja avgusta zbog problema sa remontom Simensovih turbina izazvanih sankcijama Zapada, a Severni tok 2, koji je završen 2021. godine, nikada nije stavljen u rad. Ipak, cevovodi su ostali napunjeni gasom.

◽ Prema operateru Nord Stream AG, nesreća je bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za popravku.

Seizmički centar Švedske zabeležio je snažne podvodne eksplozije u zoni vanredne situacije.

◽ Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da je uzrok vanredne situacije sabotaža. NATO tvrdi da je nesreća „rezultat namernih, nepromišljenih i neodgovornih dela sabotaže „.

◽ Kremlj je incident nazvao aktom međunarodnog terorizma. Prema Vladimiru Putinu, „sankcije nisu dovoljne za Anglosaksonce“, oni su počeli da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu.

◽ Potpredsednik Vlade, Aleksandar Novak je napomenuo da su zemlje koje su zauzele negativan stav u odnosu na ovaj projekat, a to su SAD, Ukrajina i Poljska, zainteresovane za razgradnju Severnih tokova.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati