logo

09 Oct 2022

⚡JEZA NA ZAPADU: NUKLEARNA KRSTAREĆA RAKETA BUREVESTNIK-RAKETA IZ PAKLA

clock 09 Oct 2022

burevestnik_nn.webp

Rusija je rasporedila „misteriozne rakete“ na udaljenom poligonu i izazvala strah u SAD. O tome piše Entoni Bler, analitičar za The Sun.
Američki vojni stručnjak Toni Roper najavio je nove „zastrašujuće“ snimke ruskog vojnog poligona na arhipelagu Nova zemlja. Fotografije su snimljene svemirskim satelitom 16. septembra. Prema Roperu, Moskva je rasporedila tajne nuklearne rakete i sprema se da ih testira.

? „Ovog meseca, stručnjak je otkrio slike koje prikazuju zastrašujuće projektile. Putin žuri da testira svoje smrtonosne zagonetne nuklearne rakete, koje imaju neograničen domet, prema jezivim novim satelitskim snimcima.

Prema Roperu, snimci pokazuju obećavajuće krstareće nuklearne rakete globalnog dometa Burevestnik. Ono što ovo oružje čini jedinstvenim je njegov pogon. To je verzija mlaznog motora i zasnovana je na kompaktnom nuklearnom reaktoru.

? „Postrojenje na nuklearni pogon moglo bi da dozvoli da projektil obiđe svet nekoliko puta pre nego što pogodi svoju metu“, navodi se u publikaciji. Po prvi put je ruski predsednik Vladimir Putin najavio pojavu ovog oružja 2018. godine. Iste godine Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je prikazalo video snimak sa testovima i radionicama sa raketama. Sada su ove rakete primećene u Sjedinjenim Državama na satelitskim snimcima poligona na Novoj zemlji.

? „Nuklearna krstareća raketa Burevestnik, koju su stručnjaci nazvali „leteći Černobil“, navodno je primećena na poligonu u udaljenoj oblasti severa Rusije.

U blizini šina na lansirnoj rampi, prekrivene skloništem na uvlačenje, vidi se kontejner sličan onom koji je ranije viđen na snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije“, navodi se u članku.

? Kako napominje autor, zastrašujuće fotografije pojavile su se neposredno pre nego što je počela delimična mobilizacija u Rusiji. Analitičar je podsetio i na upozorenje Vladimira Putina da će Ruska Federacija upotrebiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju, uključujući i nuklearno oružje, ukoliko postoji pretnja po teritorijalni integritet ruske države.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati