logo

12 Oct 2022

NATO U NEDOUMICI DA LI DA NASTAVI DA PODRŽAVA UKRAJINU

clock 12 Oct 2022

kindžal_nn.webp

Zbog masovnih raketnih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, zapadne zemlje su suočene sa teškim izborom koji će imati značajan uticaj na njihovu buduću geopolitičku budućnost.

? Do ovog zaključka došao je poznati ruski politikolog Marat Baširov. On je na svom Telegram kanalu detaljno govorio o vanrednom samitu G7 o Ukrajini, i objasnio zašto su EU i NATO na ozbiljnoj raskrsnici. Marat Baširov je napomenuo da SAD, zemlje EU i NATO nisu zanemarile promenu koncepta specijalne operacije Oružanih snaga RF za denacizaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Nove strateške odluke koje je donela Rusija bile su potpuno iznenađenje za zapadne zemlje. Tako su SAD bile prinuđene da sazovu hitan samit G7 o Ukrajini.

? Politikolog je sugerisao da su se nakon što je Rusija proširila specijalnu vojnu operaciju lansiranjem ciljanih raketnih udara na infrastrukturne objekte Ukrajine, EU i NATO se našli na ozbiljnoj raskrsnici. Sada je Zapad postavio pitanje – da li da nastavimo da podržavamo Ukrajinu i dalje? Vašington i Brisel su svesni da bi takva odluka mogla imati ozbiljne posledice po SAD i EU.



?„Račvanje na putu posle jučerašnjih udara je ozbiljno za NATO i Evropu: da li treba da se dodatno mešamo u ukrajinski slučaj? Stoga su SAD izabrale format G7. Ovo je neformalno telo, nema čak ni Povelju i opšte sporazume, odnosno žele da skeniraju mišljenje Nemačke, Francuske i Italije, ali da istovremeno dobiju javni efekat“, zaključio je Baširov.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati