logo

22 Oct 2022

❗LUKIĆ: NAREDBA CIK-A O PONOVNOM PREBROJAVANJU GLASOVA NEMA PRAVNU VAŽNOST

clock 22 Oct 2022

radomir-lukic_nn.webp

Naredba Centralne izborne komisije BiH o ponovnom - kontrolnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske nema pravnu važnost i nezakonita je, rekao je Radomir Lukić, profesor ustavnog prava gostujući u emisiji "Specijal" Radio televizije Republike Srpske.

? Kontrolno brojanje glasova prosto ne postoji. Ne može komisija sama stvarati pravne norme jer ona takvu vrstu diskrencionog ovlašćenja nema.

Ona na taj način uzurpira pravo zakonodavca, jer samo zakonodavac može to da uradi.

? Nijednim pravnički utvrđenim i stručno legitimnim sredstvima tumačenja ne može da se stvori pojam kontrolnog brojanja. Ovaj akt i postupanje CIK-a ne bi trebalo da ima nikakvu pravnu važnost - rekao je Lukić.

? Ne samo da Izborni zakon ne poznaje termin "kontrolno brojanje", nego je suprotna zakonu i naredba o ponovnom brojanju, prije objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, rekao je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.



? Time se samo opredmećuje i ispoljava sva samovolja CIK-a kojom ona flagrantno, na očigled svih pokazuje "evo mi možemo da radimo šta hoćemo, ne možete nam ništa". I sva tuga je što sutra ovo što treba da uslijedi je klasičan primjer ozbiljnog kršenja zakona - poručio je Blagojević.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati