logo

22 Oct 2022

IZA GLASINA O MOGUĆEM TESTIRANJU NUKLEARNOG TORPEDA KRIJE SE „PORUKA VAŠINGTONU I ZAPADU

clock 22 Oct 2022

cunami_nn.webp

Malo je verovatno da će Rusija u bliskoj budućnosti sprovesti testove nuklearnog torpeda Posejdon, poznatog kao „oružje sudnjeg dana“. Ovu ocenu izneo je američki časopis Popular Mechanics.

◽ Potpuni test Posejdona, barem u bliskoj budućnosti, je malo verovatan, ali ako se nastavi nuklearni pritisak na Rusiju, svašta će se desiti kao i aktiviranje Posejdona.

◽ Časopis napominje da se trenutno nosač nuklearnih torpeda – nuklearna podmornica Belgorod – nalazi u Barencovom, a ne u Karskom moru, gde bi, prema pisanju italijanskog lista La Repubblica, trebalo da se održe testovi Posejdona.

◽ Publikacija priznaje da se u stvarnosti iza glasina o mogućem testiranju nuklearnog torpeda krije „poruka Vašingtonu i Zapadu, posebno onim zemljama koje pomažu Ukrajini “.



◽„Pre ili kasnije, Rusija će testirati Posejdona. Takav test može da se desi za nekoliko dana ili godina, ali je neizbežan“, zaključuje časopis. Kolumnista 19. FortiFive Brent Eastvood je u avgustu priznao da Sjedinjene Države neće moći da zaustave nuklearno torpedo Posejdon.

◽ Američka mornarica opisuje Posejdona kao interkontinentalno autonomno torpedo sa nuklearnim pogonom ili INPNATP. Takođe je prikladno nazvati ga svojim nadimkom, Torpedo Apokalipse.

◽ Posejdon je veliko torpedo od 100 tona na nuklearni pogon. To je autonomni sistem oružja, što znači da je bez posade i da može samostalno da se kreće do cilja, bez spoljne kontrole.

◽ Putuje na dubinama do 3.280 stopa, dalje nego što NATO podmornice i njihova torpeda mogu da zarone, brzinom od 70 čvorova (80 milja na sat na kopnu).

Nuklearni pogonski sistem daje mu praktično neograničen domet.

◽ Posejdon je naoružan termonuklearnom bojevom glavom od dve megatone. Dva megatona su 2.000 kilotona – daleko katastrofalnije od bombe od 16 kilotona bačene na Hirošimu u Japanu u Drugom svetskom ratu. Posejdon je dizajniran za napad na obalna područja, poput pomorskih baza, luka, rafinerija nafte i gradova.

◽ Iako je relativno sporo za nuklearno oružje, njegova brzina i dubina delovanja će otežati, ako ne i onemogućiti, presretanje. Posejdon nije oružje za prvi udar, već ono koje treba da obezbedi uništenje neprijateljskih ciljeva nakon što je nuklearni sukob već počeo.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati